Hivatalos kiskapu

2022.05.17. 22:13

Teljesítik az európai cégek a földgázvásárlás új feltételeit

Brüsszel megtiltotta, hogy Moszkva elvárása szerint rubelben fizessenek az orosz földgázért az uniós beszerzők. Ha a szerződés szerint továbbra is euróban vagy dollárban fizetnek a vevők a gázszállítmányokért, a vételár rendezését követően nyilatkozatot kell tenniük a szerződéses teljesítésről. A nyilatkozattétel után a Gazprombank az eurószámlára érkező befizetést a szintén a vevő által nyitott rubelszámlán keresztül már rubelben folyósítja a Gazpromnak.

Mindössze egy nyilatkozatot kell tenniük azoknak az európai energiavállalatoknak, amelyek továbbra is Oroszországtól vásárolják a földgázt. Így eleget tesznek Vlagyimir Putyin orosz elnök március végén hozott rendeletének, amely kimondja: áprilistól rubelben kell kifizetniük az európai vevőknek a Gazprom földgázszállítmányait – írja a Magyar Nemzet

Brüsszel erre reagálva bejelentette, amelyik tagállam vállalja, hogy rubelben fizet, megsérti a Moszkva ellen meghozott szankciókat. Magyarországot akkor kötelezettségszegési eljárással fenyegette az Európai Bizottság, mivel Orbán Viktor miniszterelnök áprilisban arról beszélt, hogy ha az oroszok rubelben kérik a számla rendezését, akkor rubelben fizet.

Brüsszel ugyanakkor iránymutatást tett közzé arról, hogyan lehet megkerülni a saját szankcióit. A fizetési folyamat során a vevő továbbra is az érvényes szerződés szerinti devizában fizet a földgázért, elsősorban euróban vagy dollárban. A vételárat a Gazprom leánybankjánál, a Gazprombanknál nyitott számlára utalja. 

Az európai beszerzőknek kétféle számlát kell nyitniuk: egy euróban vagy dollárban vezetett számlát, valamint egy rubelszámlát. Az euróról rubelre váltás szembemenne az uniós büntetőintézkedésekkel. Ezért a vevőknek nyilatkozniuk kell az eurós fizetés teljesítésekor arról, hogy a szerződéses feltételek teljesültek, további teendője a vevőnek nincs. 

Ezt követően a Gazprombank váltja át rubelre a kifizetett összeget, és vezeti át a szintén ott vezetett rubelszámlára. Brüsszel úgy látja, az már nem érinti az uniós szankciókat, ha egy orosz bank az általa vezetett számlák közötti tranzakciót végez, például eurót vált rubelre. 

Az Európai Bizottság ugyanakkor nem tesz említést iránymutatásában arról, hogy a rubelszámla megnyitása sérti-e az uniós szankciókat. Ezt a kiskaput kihasználva továbbra is zavartalan a Moszkvával folytatott földgázkereskedelem. Lengyelország és Bulgária ugyanakkor nem vállalták a rubelben fizetést, emiatt Oroszország áprilisban megszüntette a gázszállítást a két uniós tagállamba. 

Az ENI olasz energiaszolgáltató rubelszámlát nyitott

Az ENI közleményben hangoztatta, hogy a kettős számlát az olasz állami hatóságokkal egyetértésben nyitotta meg. A közlemény tudatta, hogy a földgáz-szállítmányokért járó összeget továbbra is euróban számlázzák, a valutát rubelre a moszkvai tőzsdén egy, azzal megbízott ügynökség váltja át a fizetést követő negyvennyolc órán belül, az orosz központi bank bevonása nélkül. A vállalat hangsúlyozta, hogy a követett fizetési módozat jelenleg nem sért semmilyen európai előírást.  

Mario Draghi kormányfő május 11-i washingtoni látogatása sajtótájékoztatóján azt mondta: az Európai Unió részéről semmilyen hivatalos állásfoglalás nem született azzal kapcsolatban, hogy a rubelben történő fizetés sérti a szankciókat. A helyzet se nem fekete, se nem fehér, hanem szürke övezet – jegyezte meg.

Gianluigi Paragone, korábban az Öt Csillag Mozgalom (M5S), most az Italexit nevű politikai párt szenátora úgy kommentált, hogy sok beszéd és sok demagógia után az Európai Bizottság engedett, és hagyja, hogy a tagállamok szabadon döntsenek az orosz földgáz rubelben történő fizetéséről. Hozzátette, ez bizonyítja, hogy Európa nem tud lemondani az orosz földgázról.

A Zöld Európa párt szóvivője, Angelo Bonelli emlékeztetett arra, hogy március 24-én Mario Draghi és az ENI ügyvezető igazgatója, Claudio Descalzi még azt hangoztatta, hogy soha nem fizetnek rubelban, és alig két hónap elteltével, megváltoztatták nézeteiket.

Borítókép: Gazprombank, Moszkva, 2022. április 27-én. Illusztrációfotó / AFP / Natalia KOLESNIKOVA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!