Ukrán válság

2022.03.16. 06:48

A gázpénzzel fenyeget Kijev

Az európai gázért járó pénzt visszatartaná a Naftogaz Moszkvától, amíg az orosz csapatok Ukrajnában vannak.

Az orosz gáz Európába szállítását folytatni kell, de az azért fizetett összegeket letéti számlán kell tartani, amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök ki nem vonja csapatait Ukrajnából – így nyilatkozott a Naftogaz ukrán állami vállalat vezérigazgatója a Reutersnek. Jurij Vitrenko a földgázért fizetett díjak túszul ejtésének lehetősége mellett elmondta azt is, hogy szerinte az Északi Áramlat 1 gázvezetéken való szállítását is le kellene állítania Európának, növelve ezzel az ukrán útvonal jelentőségét és komolyabb nyomást gyakorolva Moszkvára.

 

Az ilyen fenyegetőzés a 2009-es gázválsághoz hasonlót okozhat – hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője. Felidézte, hogy a 13 évvel ezelőtti januárban, 1. és 19. között a Gazprom és a Naftogaz közötti elszámolási vita miatt Oroszország korlátozta, majd szüneteltette a szállításokat az ukrán gázfolyosón.

Emiatt Magyarországon, Horvátországban és Szlovákiában korlátozni kellett az ipari termelést, Boszniában, Bulgáriában és Szerbiában pedig a lakossági ellátást is.

A konfliktusnak miniszterelnöki tárgyalás és megegyezés vetett véget.

 

A jelen helyzet viszont sok tényezőben eltér a 2009-es gázválságot kiváltó környezettől. A legfontosabb, hogy Magyarország pozíciója kedvezőbb: míg annak idején a hazánkba érkező földgáz jelentős része Ukrajnából érkezett, a tavaly nyáron megkötött hosszú távú szerződés fő beszerzési útvonala déli irányú – hangsúlyozta a szakértő.

Ám hozzátette azt is, hogy egy elszámolási vitának most sokkal súlyosabb következményei lennének az Európai Unióra nézve, mint 2009-ben, tekintettel arra, hogy április 1-jén el kell kezdeni a betárolást egy olyan helyzetben, amikor a kontinens gáztárolói rendkívül alacsony szinten vannak. Emellett a magas gázárak miatt már most több nagy iparvállalat a termelés korlátozására kényszerül. Ha pedig mindezek miatt súlyos szituációba kerülne Európa gazdasága, nem is lenne képes Ukrajnát támogatni.

Borítókép: Tüntetők radiátorokat visznek a Naftohaz ukrán állami gázszolgáltató kijevi irodája elé, hogy így tiltakozzanak a szektorban tapasztalható korrupció, valamint a gázár emelése ellen 2018. november 14-én / MTI / EPA / Szerhij Dolzsenko

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!