Turizmus

2020.04.15. 14:57

Tunézia idegenforgalma 1,4 milliárd dollárt veszíthet el a koronavírus-járvány miatt

Tunézia kulcsfontosságú ágazata, az idegenforgalom 1,4 milliárd dollárt és 400 ezer munkahelyet veszíthet idén az új koronavírus-járvány következtében egy kormányzati dokumentum tanúsága szerint.

A pénzügyminiszter és a jegybank kormányzója a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) küldött, a Reuters hírügynökség által szerdán ismertetett levélben közölte azt is, hogy várakozásaik szerint a gazdaság teljesítménye 4,3 százalékkal eshet vissza, ami a függetlenség elnyerése, 1956 óta a legsúlyosabb válságot jelentené.

A turizmusból származik Tunézia hazai össztermékének közel 10 százaléka, valamint külföldi devizabevételeinek jelentős része.

A valutaalap, amely a járvány hatásainak ellensúlyozására múlt hét pénteken hagyott jóvá egy 745 millió dolláros hitelt Tunéziának, közölte, az év második felében új programot indíthat az észak-afrikai országgal. Az új program mérete azonban még nem ismeretes.

A tunéziai kormány egymilliárd dollárt különített el a járvány gazdasági és társadalmi hatásainak kezelésére. Az idei költségvetés részeként 800 millió euró értékben terveznek államkötvényeket kibocsátani. Az IMF-nek küldött levélből annyit tudni, hogy a tunéziai kormány kétoldalú megállapodások keretében hitelgaranciákat próbál szerezni a kötvénykibocsátásokhoz. A pénzügyminiszter azt ígérte, hogy kordában tartják a közalkalmazotti béreket, megreformálja az állami vállalatokat, valamint csökkenti az áram- és a földgázárak szubvencióját.

Az IMF elemzőinek becslése szerint Tunézia költségvetési hiánya az eredetileg tervezett 2,8 százalék helyett a GDP 4,3 százalékát teheti majd ki idén a járvány miatti rendkívüli intézkedések hatására.

Tunéziában a SARS-CoV-2 vírus által megfertőződött személyek száma több mint hétszázra rúg, a halálos áldozatoké pedig meghaladta a harmincat. A mozgásszabadságot szigorúan korlátozó, márciusban bevezetett intézkedések hatálya egyelőre április 19-ig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!