üzlet

2019.11.10. 13:40

2020 márciusára zárnák le az Alitalia akvizícióját

Várják a potenciális légitársasági partnerek végleges ajánlatát.

Az FS olasz államvasutak (FS – Ferrovie dello Stato) és az Atlantia infrastruktúra-befektetési holding konzorciuma 2020 márciusára tervezi véglegesíteni az Alitalia légitársaság akvizícióját.

„Az Atlantiával közösen magunkra vállaltuk az Alitalia megújításának a felelősségét. Nagy anyagi áldozattal járt egy életképes terv megalkotása. Az elkövetkező napokban várjuk a potenciális légitársasági partnerek végleges ajánlatát” – nyilatkozta Gianfranco Battisti, az FS vezérigazgatója az olasz La Repubblica napilap vasárnapi számában megjelent interjúban.

Az Alitalia potenciális befektetőjeként az amerikai Delta és a német Lufthansa fejezte ki érdeklődését.

„Alaposan megvizsgáljuk mindkét légitársaság ajánlatát. A Delta ajánlatát már ismerjük, most a Lufthansa ajánlatának az áttekintése van soron. A kettő közül a kedvezőbbet fogjuk választani” – mondta Gianfranco Battisti.

A kötelező érvényű ajánlatok benyújtásának határidejét már nyolcszor módosították. A jelenlegi november 21-i határidőt a vezérigazgató véglegesnek nevezte, és reményét fejezte ki, hogy addig teljes képet kapnak az érdeklődő légitársaságok együttműködési szándékáról.

Az Alitalia 2017 májusa óta áll csődeljárás alatt és állami áthidaló hitelekkel finanszírozza működését.

Az olasz államvasutak vezérigazgatója elmondta, hogy az Alitalia átvételével a vasúthálózatba is szorosabban integrálhatják majd az ország nagyobb repülőtereit.

„A Frecciarossa gyorsvasút szerelvényei például ennek köszönhetően tíz olaszországi repülőteret szolgálhatnak majd ki” – jegyezte meg a vezérigazgató.

A vasúttársaság tavalyi jó eredményekre hivatkozva cáfolta ugyanakkor, hogy a légitársaság átvételének a költségei veszteségbe billentenék a 2019-es mérleget. „Az évet nyolc százalékkal magasabb, 600 millió eurós nyereséggel zárjuk” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!