Bulvár-celeb

2023.03.28. 10:55

Földönkívüli űrhajó csapódhatott az óceánba, expedíció indul és kiemelik

Nyáron indul útnak az a tudományos expedíció, amely a 2014-ben a Csendes-óceánba hullott, csillagközi térből érkezett objektumot akarja felkutatni.

Forrás: AFP

Az ismert harvardi fizikus, Avi Loeb nem zárja ki, hogy mesterséges, földönkívüli tárgy csapódott az óceánba.

Hipotézise szerint elképzelhető, hogy egy mesterséges, földönkívüli tárgy darabjai fekszenek a Manus-sziget közelében az óceán fenekén – írja az Origo.

A tudós az objektum darabjainak felkutatására 1,5 millió dolláros (538 millió forintos) költségvetésű expedíciót szervez – számolt be róla pénteken a The Guardian. Loeb 2019-ben állapította meg, hogy az objektum a Naprendszeren kívülről érkezhetett. Ez volt az első csillagközi térből érkezett meteor, amelyet valaha észleltek.

A tudós szerint a meteor csillagközi eredetét 2022 áprilisában az Amerikai Védelmi Minisztérium űrparancsnoksága is megerősítette egy a NASA-nak küldött hivatalos dokumentumban.

Loeb és kutatócsoportja azt is megállapította, hogy a NASA földközeli objektumokról vezetett katalógusában szereplő 272 meteornál keményebb volt az óceánba csapódott objektum.

Avi Loeb fizikusprofesszor, a Harvard kutatója 
Forrás: The Harvard Gazette

A kéthetesre tervezett expedícióval a meteor darabjait akarják felkutatni az 1,7 kilométer mélységben lévő tengerfenéken. Ugyanis a töredékek elemzésével megállapítható lenne, hogy az objektum természetes képződmény vagy mesterséges eredetű.

Avi Loeb 2021 nyarán számolt be az úgynevezett Galileo Projekt indulásáról. A projekt céljai közé tartozik azoknak az objektumoknak a vizsgálata is, amelyek a csillagközi térből „látogatnak el” a Naprendszerünkbe.

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!