Jó tudni

2022.05.26. 12:30

Szörnyű betegséget okozó vírust terjeszthet ez a kullancsfaj

Az ember elmegy kirándulni, megcsípi egy kullancs, kiszedi, lemossa a csípést, nem is gondol rá többet, megvacsorázik, aztán éjjel arra ébred, hogy nem kap levegőt.

Nem hangzik túl jól, az oka pedig az, hogy bizonyos esetekben a csípés húsallergiát okoz, amire egyelőre még csak tüneti kezelés létezik, gyógymód nem – derül ki a Bors cikkéből.

Az alfa-gal-szindrómát (AGS), közkeletű nevén húsallergiát egy magányos csillag nevű kullancs csípése okozza. A kullancs alfa-gal cukrot juttat a szervezetbe, ami olyan immunválaszt válthat ki, hogy a fertőzött embereknél allergiás reakciók jelentkezhetnek vörös húsok fogyasztása után.

A terjedés arra készteti a kutatókat, hogy mérlegeljék az AGS lehetséges hosszú távú szövődményeit. Hétköznapi esetben, amikor az ember például marhák és sertések húsát fogyasztja, a szervezete nem reagál az alfa-galra. Amikor azonban egy kullancscsípés behozza a molekulát, az immunrendszer betolakodóként ismeri fel, és ellene antitesteket, úgynevezett immunglobulin E (IgE) antitesteket termel.

"Az IgE-antitestek képződését úgy lehet elképzelni, mint a fegyver betöltését" – magyarázta Scott Commins, az Észak-Karolinai Egyetem Orvosi Karának allergológiai és immunológiai főorvoshelyettese, az AGS egyik vezető kutatója. "Az emlősök húsának fogyasztása ezt követően húzza meg a ravaszt" – fejtette ki.

A kialakuló allergiás reakciók lehetnek olyan enyhék, mint a szájban jelentkező bizsergés, vagy olyan szélsőségesek, mint az anafilaxiás sokk.

A betegségben szenvedőknek mindenképpen el kell kerülniük a reakciót kiváltó ételeket, magyarul a vörös húst.

A vírusról még nem sokat tudunk. Kullancscsípés útján átadva lázat, fáradtságot, csökkent étvágyat, fejfájást, hányingert, hasmenést, izom- vagy ízületi fájdalmat okozhat. Az nem világos, hogy más kullancsok is terjeszthetik-e a vírust, vagy az emberek más módon is megfertőződhetnek-e vele. A diagnosztizáltak számára vigasz, hogy a húsérzékenység nem tűnik tartósnak, és gyakran négy-öt év alatt megszűnik.

Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!