Tessék?

2022.04.02. 06:00

Csak akkor röntgenezik meg a brit férfiakat, ha kijelentik, hogy nem várnak gyereket

Az LMBTQ-lobbi hatására ma már széles körben elterjedt nézet, hogy nem csak a nők kerülhetnek áldott állapotba.

Személyes beszámolókra hivatkozva a Daily Mail online kiadása arról adott hírt, hogy a brit kórházak többségében ma már megkérdezik a férfi páciensektől, hogy terhesek-e, mielőtt röntgen- vagy MRI-vizsgálatnak vetnék alá őket - írja a Ripost.

 

A bizarr jelenség alapvetően két dologgal magyarázható: először is az orvostudomány mai állása szerint a magzatnak már egy kis mennyiségű sugárzás is káros lehet, ezért a kismamáknak ellenjavalltak a különböző képalkotó diagnosztikai vizsgálatok. Éppen ezért a nők esetében már évtizedek óta bevett gyakorlat, hogy az orvosok rákérdeznek a terhességükre, mielőtt ily módon megvizsgálnák őket.

 

Másodsorban viszont ma már az is széles körben elfogadott nézet, hogy nem csupán a nők kerülhetnek áldott állapotba, hanem bizonyos esetekben férfiak is. Ezzel kapcsolatban a brit a egészségügyi minisztérium még 2017-ben fogadott el egy iránymutatást, mely szerint a közegészségügyi intézményekben a „szülőképes korú nők” helyett „szülőképes korú személyeket” meg kell kérdezni a terhességükről, mielőtt képalkotó vizsgálatnak vetnék alá őket – így a biztonság kedvéért ma már minden beteg esetében megkérdezik a dolgot.

 

Mindezzel kapcsolatban a liverpooli Walton Neurológiai és Idegsebészeti Központ szóvivője azt mondta: „az intézményben minden 60 év alatti beteget megkérdeznek – függetlenül attól, hogy milyen neműnek vallja magát –, lehet-e gyermeke”. A Daily Mail szerint ez a kórház csak egyik azoknak intézménynek, melyek mindenkinek felteszik az ominózus kérdést – annak ellenére, hogy törvényi kötelezettségük erre egyébként nem lenne, ugyanis az egészségügy minisztérium erre vonatkozó ajánlása csak egy iránymutatás.

 

A brit Radiográfusok Társasága tavaly novemberben azt tanácsolta az orvosoknak, „fontos, hogy minden betegnél ellenőrizzék a terhesség lehetőségét”.

 

Dr. Max Pemberton népszerű brit orvos és újságíró egy terjedelmes véleménycikkben fejtette ki a jelenséggel kapcsolatos álláspontját. Szerinte, ami az elmúlt években a NHS-ben (brit nemzeti egészségbiztosítási rendszer) történik, az ijesztő és orwelli. Mint írta: „a transznemű emberekkel szembeni tolerancia mindenképp üdvözlendő, de a tudományos tényállásokat semmilyen ideológia sem írhatja felül.”

 

Illusztráció: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!