Elképesztő!

2022.04.01. 06:50

Borzasztó betegséget jelzett az apró elváltozás egy nő körmén

A sportoló nem gondolta, hogy bármit is jelentene az a bizonyos kis csík.

Tíz évig élt egy elváltozással a körmén az amerikai Maria. A nő nem is törődött a barna csíkkal a hüvelykujján, sőt, szerinte még különlegessé is tette a kinézetét. Egy nap azonban egy orvos meglátta, és azonnal vizsgálatokra küldte – írja a Bors.

 

Maria Sylvia elszörnyedt, amikor az orvos közölte vele a hírt: a csík a körmén rákos elváltozás, a bőrrák egy igen súlyos változata.

 

„Valószínűleg már három éve rákos vagyok és nem is tudtam róla. A melanoma akár egy évtizedig is szunnyadó fázisban lehet, egy úgynevezett nulladik stádiumban. Ha azonban nem fedezik fel, elkezd burjánzani, és akár áttétet is képezhet” – mondta el a nő a TikTokon.

 

 

 

 

Meg kellett műteni, levették a körmét, a hüvelykujja csontjából is levágtak egy darabot, valamint bőrátültetésen is átesett. Most az eredményekre vár, hogy sikerült-e megszabadulnia a rákos sejtektől, vagy esetleg már nála is elterjedt a kór.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a köröm színe vagy formája megváltozik. Ha a köröm elválik a körömágytól, vérzik, elvékonyodik vagy megreped, vagy olyan zúzódások vannak rajta, amelyek nem tűnnek el – ez annak a jele lehet, hogy valami nincs rendben.

 

A melanoma a bőrrák legrosszabb formája, és általában az UV-sugárzásnak való kitettség okozza. Ha korán elkapják, a túlélési aránya jó: az emberek 90 százaléka túléli, ha a rákot az első stádiumban észlelik.

 

Illusztráció: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!