Tényleg lepereg a film...

2022.02.24. 10:36

Megdöbbentő kutatás: ez történik a halál előtti percekben

A mérföldkőnek számító kutatásból kiderül, hogy pontosan mi játszódik le az agyban a halálunk előtti pillanatban.

A haldokló emberek agyi tevékenységének elemzése kimutatta, hogy a halál időpontja körüli érzések hasonlóak az álmodozásban és az emlékezésben tapasztaltakhoz. Ez lehet a magyarázata annak, hogy sokan képesek voltak élénken felidézni életük múltbeli pillanatait, amikor halálközeli állapotba kerültek - írja a tenyek.hu.

A tanulmány, amelyet a Frontiers in Aging Neuroscience folyóiratban tettek közzé, megkérdőjelezi a jelenlegi feltételezéseket arról, hogy az élet valójában mikor ér véget. Továbbá az eredmények fontos kérdéseket vetnek fel a szervadományozás időzítésével kapcsolatban.

A felfedezés véletlenül született, amikor egy beteg - akinek agytevékenységét az észtországi Tartui Egyetem kutatócsoportja epilepsziás rohamai miatt figyelte - szívrohamot kapott, és egy elektroencefalográfiás (EEG) készülékkel végzett megfigyelés közben meghalt.

A készülék körülbelül 900 másodpercig rögzítette a páciens agytevékenységét, amikor meghalt, így a tudósoknak sikerült megfigyelniük, hogy pontosan mi történt a beteg agyával a szívverés leállása előtti és utáni 30 másodpercben 

- írta az UNILAD nyomán a tenyek.hu.

A tanulmány szerint, az EEG-felvétel a gamma-oszcillációk növekedését mutatta, amelyek az álmodással és az emlékezéssel kapcsolatosak. Az oszcillációk ritmikus elektromos tevékenységek – ismertebb nevén agyhullámok –, amelyek különböző típusai különböző állapotokhoz kapcsolódnak. 

A gamma-oszcillációval kapcsolatos ismeretek alapján a tanulmányt végző kutatók azt állítják, hogy a haldokló beteg előtt lepereghetett az egész élete. Az emlékezésben szerepet játszó oszcillációk generálásával az agy egy kisfilmet játszik le nekünk, amely életünk fontosabb eseményeit idézi fel, mielőtt meghalnánk 

- állítja Ajmal Zemmar, a Louisville-i Egyetem idegsebésze.

Bár ez az első ilyen emberi agyon végzett vizsgálat, a kutatók megjegyezték, hogy korábban hasonló gamma-oszcillációkat figyeltek meg haldokló patkányoknál, ami arra utal, hogy az emlősök agya „sztereotip tevékenységi minták sorozatán” mehet keresztül a haláltusa során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!