Bulvár-celeb

2021.09.30. 08:55

A szomszédban már közzétették, melyik oltás után mennyien kerülnek kórházba

Szerbiában azt vizsgálták, hogy az egyes szerekkel oltottak közül mennyien kapták el a delta variánst, mennyien kerültek súlyos állapotba, kórházba.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A 145 ezer megfigyelt eset messze meghaladja a reprezentativitás mércéjét, így az eredmények mérvadónak tekinthetők Szerbia egészére vonatkozóan.

A 145 ezer emberből 25 ezren már átestek a víruson a vizsgálat július 1-jei kezdetekor, és további 75 ezren voltak a beoltottság miatt védettek; 45 ezer oltatlan személy volt a mintában – írta a kutatásról a szerb Blic alapján a Szabad Magyar Szó.

Az összes oltottat vizsgálva itt is bebizonyosodott, hogy a vakcina után is el lehet kapni a vírust, ám óriási a különbség a kórházba és az intenzív osztályra kerülők számát illetően az oltottak és az oltatlanok között.

Az újonnan fertőzöttek 33,2 százaléka volt oltott, míg 66,8 százalékuk olyan, akik nem vették fel a védőoltást.

Arra is lett válasz, mennyien fertőződtek meg az egyes oltások után:

a Pfizert felvevők 6,8 százaléka,

az AstraZenecát kapók 8,3 százaléka,

a Szputnyik V-vel oltottak 13,6 százaléka,

a Sinopharm oltását kapók 71,4 százaléka kapta el a delta vírust.

A kutatás legjelentősebb eredményeit a kórházba kerülő betegek száma szemlélteti, ugyanis míg az oltatlan és koronavírussal megfertőződött betegek 75,2 százaléka szorult kórházi kezelésre, addig az oltottaknál ez az arány mindössze 24,8 százalék volt.

Még szembetűnőbb az arány az intenzív osztályra és lélegeztetőgépre kerülők esetében, hiszen 2 oltott személyre 33 oltatlan jut ezek vonatkozásában. Az oltott és kórházba került páciensek között az AstraZenecát felvevők aránya a legalacsonyabb.

A Kagujevaci Egészségügyi Központ kutatását a helyi orvostudományi kar professzora, Dejan Baskić vezeti, aki a Blicnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a védőoltás vitathatatlanul véd a súlyos klinikai kép kialakulásától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!