Bulvár-celeb

2021.04.10. 20:47

Erzsébet királynő az utolsó percekig ott volt Fülöp herceg ágyánál

II. Erzsébet királynő hivatalos Facebook-oldalára szombaton került ki egy bejegyzés, amelyben megható módon emlékeznek Fülöp hercegre.

Ascot, 2021. prilis 9. 2011. jnius 16-n az ascoti derbin ksztett kp II. Erzsbet brit kirlynrl s frjrl, Flp edinburghi hercegrl. Flp 2021. prilis 9-n, 99 ves korban elhunyt. MTI/AP/Alastair Grant

Forrás: MTI/AP/Alastair Grant

Fotó: Alastair Grant

Ha létezik szép és békés halál, akkor Fülöp hercegnek bizonyosan az jutott. II. Erzsébet királynő 99 éves korában elhunyt férje csaknem napra pontosan két hónappal a századik születésnapja előtt, péntek délelőtt hunyt el a windsori kastélyban. Fülöp herceg méltó módon hunyt el – írja a Ripost.

Az udvari körökben jártas informátorok a Daily Mailnek elmondták, hogy Fülöp herceg békés és szép halált halt: utolsó perceiben ott volt a halálos ágya mellett az ő imádott Lilibetje, Erzsébet királynő, aki végig támogatta a férjét az utolsó percekben.

A királynő és férje az utolsó napokban minden időt igyekeztek kihasználni, amit együtt tölthettek. Szinte elképzelhetetlen, hogy közel hetvennégy év házasság után milyen fájdalmas érzés lehet az uralkodónak, hogy a férje már nincs ezen a világon.

Pedig Fülöp herceg a végsőkig küzdött: a hét elején még annyira jó állapotban volt, hogy olvasott és levelekre válaszolt.

A régóta hanyatló egészségi állapota a hét közepén kezdett ismét leromlani.

Szívszorító bejegyzés került ki II. Erzsébet királynő hivatalos Facebook-oldalára szombaton kora délután, épp akkor, amikor Londonban katonai tiszteletadással adóztak Fülöp herceg emléke előtt.

A Royal Family Facebook-oldalára kitett bejegyzésben II. Erzsébet beszédéből idéznek, amit 1997-ben, az aranylakodalmukra rendezett ünnepségen mondott a férjéről. A szavai ma nem is lehetnének aktuálisabbak...

„Egyszerűen ő volt a támaszom és az erőm az évek során. Én és az egész család nagyon sokkal tartozunk neki. Többel, mint ő ezt valaha is gondolná”

– fogalmazott akkor a királynő.

A herceg temetése jövő szombaton, április 17-én lesz a Szent György-kápolnában. A testét addig a windsori kastélyban őrzik Berkshire megyében, de a napokban átviszik Londonba, a St. James palotába; ugyanoda, ahol Diana hercegné koporsóját is őrizték a temetése előtt, 1997-ben.

Borítókép: II. Erzsébet brit királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg, 2011. június 16-án az ascoti derbin. Fotó: MTI/AP/Alastair Grant

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!