Bulvár-celeb

2021.03.13. 12:57

Megvan melyik a leghatásosabb vakcina és az is, melyiknek a legkevesebb a mellékhatása

Nagyon sok vizsgálat folyik az oltóanyagokkal kapcsolatosan. A legfrissebb svéd kutatás például a vakcinák sejtekbe való beépülését vizsgálták, és az egyik oltóanyagot hatásosabbnak találták a többivel szemben.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

A brit AstraZeneca koronavírus elleni vakcina használatát több országban is felfüggesztették, ám az Európai Gyógyszerügynökség kiállt az oltóanyag mellett. Szerintük nincs arra utaló jel, hogy ez az oltóanyag okozta volna a nagyjából ötvenmillió oltás után az öt személy esetében megfigyelt vérrögképződést, így az ellenszer továbbra is beadható – írja a Bors.

Mindegyik vakcinának lehetnek negatív hatásai, de eddig a kínaival kapcsolatban lehetett a legkevesebb ilyenről hallani

– mondta el a Borsonline-nak Rusvai Miklós.

A legkevesebb oltás utáni mellékhatás a kínai oltás beadását követően fordult elő
Fotó: Shutterstock

 

– Ha a félórás megfigyelési periódus problémamentes, akkor általában a második napon jelentkeznek a vakcinák szokásos velejárói. Ilyen lehet a hőemelkedés, levertség, fejfájás, hányinger. Ezek mind az immunrendszer fokozott működésének az okai. Természetesen néhány esetben ennél komolyabb mellékhatások is előfordulhatnak. Meg kell jegyeznem, hogy eddig a legkevesebb ilyen visszajelzés a kínai vakcinával kapcsolatosan érkezett – mutatott rá a szakember.

– Persze igen ritka, de még a Pfizer-BioNTech vakcina esetében is lehetett hallani súlyos mellékhatásról, ami a kínainál eddig nem fordult elő, pedig ebből a vakcinából igen nagy mennyiséget oltottak már a világban.

A Sinopharm igen megbízható, száz éves technológiát alkalmazó oltóanyag, így továbbra is mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom

– bátorított Dr. Rusvai mindenkit az oltás felvételére, majd kiemelte, hogy a higany- és formalin-érzékenyeknek, valamint az autoimmun betegeknek nem javallott a kínai vakcina.

Rusvai Miklós egy kínai tévétársaságnak is nyilatkozott a vakcináról
Fotó: Bors

Kiderítették melyik a leghatásosabb

A svéd Umea Egyetem tudósai a PNAS tudományos lapban publikálták kutatásuk eredményeit. A szakemberek azt vizsgálták, hogy miért lehetnek hatásosabbak bizonyos vakcinák a koronavírus ellen, valamint megnézték azt is, hogy a most piacon lévő oltóanyagok közül melyik lehet a legeredményesebb a járvány elleni harcban – írja az Origo.

A svéd kutatók szerint a Szputnyik V lehet az egyik leghatásosabb vakcina a koronavírus ellen.

A legfrissebb vizsgálat a vakcinák sejtekbe való beépülését vizsgálta, és az egyik oltóanyagot hatásosabbnak találták a többivel szemben. Az általuk elvégzett tanulmány segít megérteni a vektoralapú vakcinák – például az Egyesült Államokban gyártott Johnson & Johnson vakcinájának és az orosz Szputnyik V – nagyobb hatékonyságának mechanizmusát.

Egy svéd kutatás szerint a leghatékonyabb védelmet az orosz vakcina nyújtja
Fotó: Shutterstock

 

Ezek a vakcinák adenovírusokkal jutnak el a sejtekbe, és így váltják ki az antitestes immunválaszt. A svéd kutató német és dán kollégáival karöltve mindenesetre azt találta, hogy egyes védőoltások másfajta belépési mechanizmust használnak, mint azt korábban feltételezték, ez lehet a magyarázat a nagyobb hatékonyságra.

„Ez úgy működik, hogy a vakcina „ingyen fuvarral„ eljut a sejtekig, és amikor odaér, egy fehérjét kulcsként használva felnyitja a sejteket, majd bejuttatja az antitestek termelését előidéző gént”

- mondta Niklas Arnberg virológus, az Umea Egyetem professzora.„ Korábban úgy hittük, hogy az adenovírust szállító ágensként használó vakcinák esetében a kulcs a fehérjetüske. Azonban amikor ezt az elgondolást laboratóriumban akartuk tesztelni, kudarcot vallottunk. Aztán elkezdtünk kísérletezni az úgynevezett hexon-fehérjével, és rájöttünk, hogy valójában ez lehet a kulcs a sejtek felnyitásához.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!