Ország-világ

2020.11.09. 06:25

Pánik a briteknél a koronavírus-mutáció miatt

A virológusok szerint ugyan még nincs ok pánikra a Dániában megjelent koronavírus-mutáció miatt, a britek mégis megtiltották az onnan való belépést a szigetországba.

Forrás: Shutterstock

A napokban látott napvilágot a hír, miszerint felbukkant a koronavírus egy újabb mutációja, ezúttal is állatokban. Dániában gyakorlatilag 17 millió nyércet ölnek le, miután kiderült, hogy az állatok egy olyan új mutációját hordozzák a vírusnak, ami különösen veszélyes lehet a már használt terápiák hatékonyságára, és a fertőzést már több ember is elkapta – írja a Ripost.

Az új mutációról a pécsi virológusok is nyilatkoztak, akik szerint

ez nem dönti romba a vakcinafejlesztéseket és terápiás eljárások fejlesztését, de tudományos szempontból számolni kell vele.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A britek azonban gyors és drasztikus döntést hoztak Dániával kapcsolatosan: gyakorlatilag megtiltották az országba való belépést minden nem brit állampolgárnak, akkor is, ha az elmúlt 14 napban csak átutazott rajta.

A Dániából érkező britek pedig azonnal hatósági karanténba kerülnek megfigyelésre.

Akinek 14 nap alatt pozitív lesz a koronavírus-tesztje, azonnal át kell helyezni a „speciális fertőző betegségek központjába”

– írja a Mirror.

A WHO szerint azoknál, akik a mutálódott Covid19-cel fertőződtek eddig meg, hasonló a betegség súlyossága és lefolyása a vuhani víruséhoz. A mutáció azért rejt veszélyt, mert az eddig kifejlesztett antitest alapú terápiák hatástalanok lehetnek vele szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!