gyász

2020.02.06. 05:51

Meghalt Kirk Douglas

A színészlegendát 103 éves korában érte a halál.

(FILES) In this file photo taken on March 25, 1985 US actor Michael Douglas (L) applauds his father US actor Kirk Douglas during the 57th Annual Academy Awards, in Hollywood, California. - US silver screen legend Kirk Douglas, the son of Jewish Russian immigrants who rose through the ranks to become one of Hollywood's biggest-ever stars, has died at 103, his family said on February 5, 2020. (Photo by ROB BOREN / AFP)

Forrás: ROB BOREN / AFP

Fotó: AFP

Halálhírét fia, Michael Douglas jelentette be, először a People magazinnak.

Testvéreimmel mély szomorúsággal jelentjük be, hogy Kirk Douglas 103 éves korában itt hagyott minket

- írta.

A világ számára legenda volt, a mozi aranykorának színésze, aki jól élt az arany éveiben, egy emberbarát, az igazságosság elkötelezettje (...). De számomra és tesvéreim, Joel és Peter számára egyszerűen Apa volt – írta.

Kirk Douglas, eredeti nevén Issur Danielovitch 1916. december 9-én született New Yorkban, egy hétgyerekes családban ő volt az egyetlen fiú.

Karrierje a negyvenes években kezdődött, több mint kilencven filmben játszott, háromszor jelölték Oscar-díjra.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=mltRSwxkH0c&feature=emb_logo

Az igazán nagy áttörése A bajnok (1949) című sportdráma volt, ezért kapta az első jelölését, majd az 1952-es A szörnyeteg és a szépség-ért a másodikat. Harmadik jelölését A nap szerelmese című filmért kapta, amelyben Vincent Van Goghot alakította.

1996-ban életmű Oscar-díjat kapott, amelyet Steven Spielberg adott át neki.

Kirk csodálatos életének végéig megőrizte filmsztár karizmáját, és megtiszteltetés számomra, hogy utolsó 45 évének apró része lehettem

- írta Kirk Douglas halálhírére közleményében Steven Spielberg.

Fotó: Kirk Douglas 1960-ban
Forrás: AFP

Az Amerikai Filmintézet Hollywood legnagyobb csillagait felsoroló listáján a férfi színészek között a 17. volt (Orson Welles után és James Dean előtt).

Legismertebb alakítása az 1960-as Spartacus főszerepe, Stanley Kubrick rendezésében.

Kirk Douglas kétszer házasodott, első feleségétől, Diana Hilltől két gyereke született, Michael és Joel Douglas producer. Második feleségével, Anne Buydens producerrel tavaly ünnepelték 65. házassági évfodulójukat. Két fiuk született: Peter Douglas producer, és Eric Douglas színész, aki 2004-ben alkohol- és drogtúladagolásban halt meg.

1991-ben helikopterbalesetet szenvedett, 1996-ban pedig stroke-ot kapott, amely után újra kellett tanulnia beszélni.

A stroke-kal vívott harcáról könyvet is írt.

2016. december 9-én 100. születésnapját a Beverly Hills Hotelben ünnepelte családja és számos barátja társaságában, köztük volt Don Rickles, Jeffrey Katzenberg, Steven Spielberg, felesége Anne, Michael fia és menye Catherine Zeta-Jones.

Utolsó, 103. születésnapján, két hónapja Catherine Zeta-Jones ezzel a képpel köszöntötte az Instagramján.

Ez a pasi a térdemen 103 éves. Boldog születésnapot, Papi, szeretlek teljes szívemből!

- írta Catherine Zeta-Jones.

Borítókép: Kirk Douglas és fia, Michael Douglas 1985-ben az Oscar-gálán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!