Gasztrovita

2020.01.09. 10:54

Csillagért perelte a sztárséf a Michelint

A híres francia séf, Marc Veyrat elvesztette perét a Michelin francia étteremkalauz ellen, amelyet azért indított, mert a La Maison des Bois nevű étterme 2019-ben csak két csillagot kapott a korábbi három helyett.

(FILES) In this file photo taken on February 05, 2018, French chef Marc Veyrat, holds a Michelin guide after being awarded the maximum three Michelin stars, during the Michelin guide award ceremony at La Seine Musicale in Boulogne-Billancourt near Paris. - A French celebrity chef has been branded a "diva" for taking the Michelin guide to court for suggesting he used cheddar cheese in a souffle. In a case that could have far-reaching consequences for restaurant critics, chef Marc Veyrat is claiming he was "dishonoured" by the red guide when it stripped his flagship restaurant in the French Alps of its coveted third star in January. (Photo by JACQUES DEMARTHON / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jacques Demarthon

Az éttermet, amely 2018-ban kapta meg harmadik csillagát, januárban minősítették vissza – írja a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin legutóbbi száma.

Jelképes, egyeurós kártérítést követelt Veyrat a visszaminősítése után elszenvedett károkért és sérelemért. Az illetékes nanterre-i bíróság minapi döntése szerint azonban semmilyen bizonyítékkal nem igazolta, hogy visszaminősítése miatt bármilyen kárt vagy sérelmet szenvedett volna.

Nem az volt a tányéron, amit ígértek

A Francia-Alpokban fekvő Manigod településen működő étterem mesterszakácsa januárban jelentette fel a kalauz szerkesztőit, követelve, hozzák nyilvánosságra minősítésének feltételeit, igazolják bizonyítékokkal az ítészek szemléit, gasztronómiai kompetenciáját, értékelési módszereit, amelyek alapján erre a döntésre jutottak.

Marc Veyrat és csapata a manigod-i étteremben
Fotó: Bertrand Bodin / ONLY FRANCE / AFP

Az étteremkalauz igazgatója, Gwendal Poullennec márciusban egyebek között azzal magyarázta döntésüket, hogy az étlapon kínált fésűskagyló helyett a Genfi-tóból származó menyhalmájat tálaltak fel, és brit cheddar sajtot tettek az egyik ételbe, holott Veyrat folyton azzal henceg, hogy csak szülőföldjén készített sajtokat használ.

Az inkognitó megőrzéséből nem engedhetnek

A maga nemében páratlan per nagy érdeklődést váltott ki azért is, mert a fekete fedorakalapjáról közismert Veyrat egy síbaleset miatt kilenc évig feladni kényszerült munkáját, majd visszatérése után nem sokkal étterme tűz martaléka lett. Három évvel később azonban már Michelin-csillagot kapott.

Richard Malka, a Michelin-kalauz ügyvédje szerint a bírósági döntés megerősítette a bírálat jogának szabadságát és azt, hogy a Veyrat által előadott sérelem képzelt és alaptalan volt. A kalauz képviselői a bíróság előtt azzal érveltek, hogy nem hozhatják nyilvánosságra értékelési rendszerük módját, szempontjait, mert azzal fel kellene fedniük éttermi kritikusaik személyazonosságát, akik ezután nem látogathatnák inkognitóban a vendéglátóhelyeket.

Borítókép: Marc Veyrat kezében a Michelin-étteremkalauz egy példányával, miután 2018 februárjában átvette a harmadik Michelin-csillagot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!