Oscar-esélyes alakítás

2019.09.10. 19:03

Díjat kapott a Torontói Filmfesztiválon Joaquin Phoenix

Színészi pályafutásáért elismert Phoenixet már most az Oscar-esélyesek között emlegetik.

Actor Joaquin Phoenix attends the "Joker" premiere during the 2019 Toronto International Film Festival at Roy Thomson Hall on September 09, 2019 in Toronto, Canada. (Photo by Geoff Robins / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Geoff Robins

A filmmustrán szereplő Joker című rendhagyó képregényfilm főszerepét alakító Phoenix meghatottan emlékezett meg beszédében fiatalon elhunyt bátyjáról, River Phoenixről, akit nemzedéke egyik legtehetségesebb színészének tartottak.

A 44 éves Joaquin Phoenix felidézte, hogy gyermekszínészként kapott első filmes munkái kiábrándították, de River arra bíztatta, hogy folytassa. „Ezért tartozom neki, mivel a színészet hihetetlen élettel ajándékozott meg”.

Joaquin Phoenixet a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-díjával jutalmazott Joker című filmben nyújtott alakításáért máris az Oscar-esélyesek között emlegetik.

A hetvenes-nyolcvanas években Gotham Cityben játszódó thriller a Batman-képregények főgonoszának, Jokernek az eredettörténete. Phoenix a The Hollywood Reporter szerint „még sohasem játszott jobban”. A Todd Phillips rendezésében forgatott film a mentális, pszichés problémái miatt sok nehézséggel küzdő bohóc, Arthur Fleck érzelmi és mentális átváltozását ábrázolja Jokerré.

A szerepre való felkészülés komoly fizikai megpróbáltatást is jelentett Phoenix számára, aki a film kedvéért rengeteget fogyott.

Joaquin Phoenix a díjátadón arról is megemlékezett, hogy bátyja, River 15 évesen mutatta meg neki Martin Scorsese és Robert De Niro klasszikusát, a Dühöngő bikát, hogy motiválja és ismét felkeltse benne a színészet iránti vágyat.

A torontói fesztivál díját Willem Dafoe adta át Phoenixnek, akit korábban háromszor jelöltek már Oscar-díjra, A nyughatatlan, a Gladiátor és a The Master című filmekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!