Nagy Zabálók

2017.01.19. 09:38

Halak a téli Balaton partján

"A pisztrángot sütés előtt nem kellett volna lisztben megmozgatni."

A Balaton örök. Mindenki fejében van egy kép a tó partjáról, melyet bármikor szívesen felidéz. Ezek a pillanatok szinte kivétel nélkül nyári emlékek. A Balaton legtöbbünk számára ismeretlen arcát mutatja télen. Pedig a csendes, mozdulatlan, már-már álombeli táj megérdemel pár napot az életünkből. Nehéz leírni az érzést, amikor a pároddal és a kutyákkal szinte egyedül sétálsz Balatonfüred szívében, a Tagore sétányon. A parton több a kacsa, mint ember. Ott, ahol nyáron gyufaszálat nem lehet leejteni.

Legutóbbi tesztünkre két négylábú is velünk tartott. Mint gyakorlatilag minden Magyarországon, ez a téma is megosztó. Van, aki rögtön szaladna ki az étteremből, mert egy vendég hozta a kutyáját. Van, aki szerint alkotmányos joga, hogy a kutyája mindenhová elkísérje. Többnyire két véglet van, kulturált középút nincs. Véleményünk szerint ha a kutyusok szót fogadnak és nem zavarják a többi vendéget, miért ne lehetnének az asztal mellett? Az isteni velős pirítósról híres Hatlépcsősben nem volt őszinte a pincérek mosolya négylábú barátaink láttán. Semmi gond, továbbálltunk a Tavernába. Kutyáink itt kedves szavakat és vizet is kaptak a felszolgálótól.

Első választásunk ugyanakkor nem volt sikertörténet. Szerettük volna megkóstolni a Béla és Bandi pincészet fehér borát, de kifogytak az italból. Mint ahogy a süllőből is. Nyilván új étlapot nem kell nyomtatni három napra, mert épp hiány van a konyhán egy halból. A krétával írt táblán azonban célszerű volna letörölni a bort, ameddig Béla és Bandi megérkezik az új palackokkal… Roston pisztrángot fokhagymás-tejfölös öntettel, grill zöldségekkel és kétszemélyes haltálat kértünk.

További képeket ide kattintva tekinthetnek meg!

A balatoni halízelítő két rántott pontypatkóból, két mandulás fogasfiléből és két roston harcsából állt. A ponty és a fogas kifogástalan volt. A pisztrángot sütés előtt nem kellett volna lisztben megmozgatni. A leggyengébb láncszem a harcsa volt és a haltál mellé tett párolt zöldségek. Utóbbit érdemes volna kiváltani a friss, mélyhűtőt messze elkerülő grill zöldségekkel. A desszertnek rendelt Gundel-palacsinta semmi extrát nem nyújtott, hozta az átlagos szintet.

Az ételekért, italokért 12 500 forintot fizettünk.

Konyha: finomításra szoruló ételek, 5 (1-10-ig.)
Minden egyéb (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): korrekt felszolgálás,  8 (1-10-ig.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!