Nagy Zabálók

2016.11.23. 12:00

A bécsi szelet nyomába eredtünk a Császárvárosban! - fotók

Mielőtt képzeletben felvágnánk a 25 cm-es bécsi szeletet, érdemes szót ejteni egy napjainkban divatos gasztroturizmusról.

Bár minden második család vasárnapi asztalán elmaradhatatlan fogás a rántott hús, mégis sokan utaznak el a bécsi szelet kedvéért az osztrák fővárosba. Bécs gasztronómiáját jól ismerő győri barátunk szerint a két legnépszerűbb célpont a puccos Figlmüller és a helyieknek szóló Schnitzelwirt. A Figlmüllernek két étterme van a Stephansdom közelében. Ennek ellenére másfél héttel utazás előtt ajánlott az asztalfoglalás az éttermek honlapján. Nekünk nem is jutott hely a székesegyház árnyékában. A Mariahilferstrasséről nyíló, eldugott belvárosi utcában (Neubaugasse 52.) negyven éve bécsi szeletet sütő étteremmel azonban sikerrel jártunk. Igaz, a Schnitzelwirtbe sem egyszerű bejutni: 11 óra után érkeztünk és szinte teltház volt.

A hely szelleméről: vitán felül a bécsiek jelentik a törzsvendégeket, közülük is feltűnően sok az iparos. Akik szeretik a rongyrázást, garantáltan nem a Schnitzelwirt lesz a kedvenc éttermük. Nem azért, mert nyersek lennének a pincérek - épp ellenkezőleg -, sokkal inkább a miliő miatt. Az étterem berendezése súrolja a giccs határát, a pincérek olyan pólókban járják az asztalokat, amilyenekben otthon füvet szokás nyírni, a cigarettafüstöt vágni lehet a csapszéknél. Ennyit a rossz hírekről, jöjjön a jó: finom a bécsi szelet a Schnitzelwirtben. S ez még akkor is igaz, ha gyorsan leszögezzük: nem borjúból, hanem disznóból sütik a hatalmas szeleteket.

További képeket a bécsi szeletekről ide kattintva nézhetnek meg!

A bécsi szelet nem bonyolult étel. Nem kell hozzá más, mint hús, tojás, liszt és zsemlemorzsa. Mégis a hazai éttermekben ritkán találkozni igazi klasszikussal. A kiábrándító valóság sokszor így fest itthon: rizzsel, krumplival jól megpúpozzák a tányért, majd tesznek mellé mutatóba kis szelet húst. A Schnitzelwirtben mások a hagyományok. Két, körülbelül 25 cm-es rántott hús viszi a prímet a tányéron. Az egyik aranyló bundán citromgerezd pihen. Köret sehol, azt külön lehet rendelni kistányéron, de minek vinnénk be feleslegesen jó sok szénhidrátot? A helyiek sem kérnek rizst, krumplit az óriási hússzeletek mellé, annál inkább uborkasalátát. Utóbbinak mi sem tudunk ellenállni és nem csalódunk: kiváló a "gurkensalat". Próbára tesszük a krumplisalátát is, melyet túl édes öntettel párosították.

Visszatérve a 25 cm-es bécsi szelethez. A Schnitzelwirtben körülbelül 4 milliméteresre klopfolják a hússzeleteket. (A Figlmüller honlapja szerint ők 2-3 milliméteresre "dolgozzák meg" a húst, ennek megfelelően a hossza eléri a 30 cm-t. Ők is disznóval dolgoznak.) Itthon a háziasszonyok nagy része azért nem használ klopfolót, mert szerintük így elveszik a hús "zamata". Erre az a hivatalos osztrák válasz, hogy a klopfolt hússzelet gyorsabban elkészül, kevesebb ideig áll az olajban és a bunda nem szívja meg magát. Magyarán egészségesebb. Az biztos, hogy rendelésünk után 10 perccel az asztalunkra kerültek a schnitzelek. Apropó, bunda. A panír kizárólag császárzsemléből készül, ezt kérdésünkre megerősítette a pincérhölgy. A hús sovány, szinte teljesen zsírtalan. Borítékolható volt, hogy a hatalmas adag kifog rajtunk: két szeletet zsírpapírban csomagolva hoztunk haza.

Egy tányér bécsi szelet ára 7 euró 20 cent, a saláták 3-4 euró között mozognak. Korsó sörrel együtt kereken 25 eurót (7700 forintot) fizettünk. Elégedetten távoztunk a Hof irányába.

Konyha: a bécsi szelet mindent visz a Schnitzelwirtben, 7 (1-10-ig.)
Minden egyéb (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): meglepően kedves személyzet, ízlésünktől távol álló berendezés, 5 (1-10-ig.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!