2015.09.16. 11:17
Gasztrokalandozás az Őrségben: a dödöllétől a lazacpisztrángig
Akik igazi gasztronómiára vágynak az Őrségben, feltétlenül keressék fel a Pajtát.
"A mai világban rohamosan csökken azoknak a helyeknek a száma, ahol még nincs minden elrontva. Az Őrség - természeti és szellemi értékeit tekintve - egyelőre őrzi évszázados kincseit" - hallottuk tavasszal Őriszentpéteren. A táj valóban csodálatos, ezért nyár végén hosszabb időre tértünk vissza. Kulináris szempontból az Őrség inkább hagyományos, egyszerű ételeket kínál, igaz, meglehetősen jutányos áron. 1000-1500 forintért rántott húst több helyen lehet fogyasztani kockás abrosznál.
Nem lesz a szívünk csücske a dödölle
Elsőként az őriszentpéteri Hársfa Fogadóba tértünk be. Az őrségi gazdászpecsenyét borsos lisztbe forgatják, szalonnával tűzdelik meg - utóbbitól kellemetlenül sós a hús íze. A köretként kért vasi specialitás, a dödölle rendben, más kérdés, hogy nekünk soha nem lesz a szívünk csücske. A szintén főfogásként rendelt csirkés falatok bizonyulnak a legerősebb pontnak - a húsdarabok frissen sütöttek. A joghurtos zöldsalátát hiba volt ecetes-cukros lében áztatni - finoman fogalmazva sem passzolnak egymáshoz. Az igazi csalódást azonban a desszert okozza. Az őrségi tökös-mákos rétes sem úgy köszön vissza ránk, mint a csodás tájat bemutató katalógusba fotózott rétesek, de a meggyes szeletre tényleg nincs bocsánat. Olyan rétest, amiben alig van töltelék, nem szabad felszolgálni. A Hársfában a felszolgálással nem volt gondunk (7 pont), a konyhában ellenben csalódtunk (4 pont). Az ebédért 4510 forintot fizettünk.
Kár az égett rétesért
Őriszentpéter központjában található, nem túl frappáns módon Centrumnak keresztelt étterembe be sem akartunk menni, de a közeli Bognár vendéglőben épp esküvőt tartottak. Bár első blikkre a Centrum '86-os ÁFÉSZ éttermet juttat eszünkbe, mégis kellemesen csalódtunk. A négy szelet, hagymakarikákkal tálalt roston sült májra rossz szavunk nem lehet. A dödölle szintén ízletes, igaz, még mindig túl olajos az ízlésünknek. A szezámmagos, rántott csirkemell húsa omlós, a mellé kért káposztasaláta minden képzeletet felülmúlt: ilyen az igazi házi savanyúság! A 600 forintért kínált tökös-mákos rétes után mind a tíz ujjunkat megnyaltuk volna, ha a négy szeletből az egyik nem lett volna égett. Ráadásul előzőleg két rétest kértünk csomagolva is: azok szintén az égettek közül kerültek ki. Ezek azok az "apróságok", amelyek után nem őszinte a vendég mosolya. Bár az ehhez hasonló hibákat sürgősen hanyagolni kellene, összességében ár-érték arányt tekintve jó szívvel ajánlható a Centrum, elsősorban túrázóknak, bringásoknak. Az ételek 5280 forintba kerültek. Osztályzataink: konyha 6 pont (kár az égett rétesért), a sallangmentes felszolgálás és retro környezet szintén 6 pontot ér.
A Pajta séfje Michelin csillagos konyhafőnököktől tanult
Akik igazi gasztronómiára vágynak az Őrségben, feltétlenül keressék fel a Pajtát. Nyilván itt más árfekvéssel találkozunk, de a minőség is más színvonalat képvisel. A Pajta fiatal séfje, Söre Csaba Michelin csillagos konyhafőnököktől tanult - többek közt Miguel Vieirától, a Costes portugál séfjétől -, majd olyan remekül csengő éttermekben kezdte pályáját, mint a budai Csalogány 26 és a székesfehérvári 67 Étterem és Bistro. Eddigi őrségi munkásságát a Gault&Millau 2015-ös kalauza 12 ponttal jutalmazta. Nos, első körben a magas elvárásokat a marinált retekkel, őszibarackkal, szilvával körbebástyázott hideg kacsamáj tökéletesen teljesítette. A lazacnál kisebb lazacpisztráng - a fő különbség, hogy utóbbi hal rövidebb, átlagos súlya 1-5 kg - igazán remek, talán a polentára nincs is szükség köretként. A kevesebb több elve alapján a grillezett zöldségek pont elegendőnek bizonyultak volna. A másik főfogásként kért karaj ugyanakkor kicsit szárazra sikerült és ezen a zöldfűszeres galuska sem segített. Mind a szedres brownie, mind a citrusos joghurthab kiváló zárása volt az őrségi vacsorának.
Hideg kacsamáj marinált retekkel, őszibarackkal, szilvával.
Csodás panoráma
Meg kell jegyezni: a Szala-völgyre néző egykori pajta köré álmodott étteremből a kilátás az őrsági tájra különleges élményt ad. Tekintettel arra, hogy a felszolgálás szintén kifogástalan, 10 pontot adunk, míg a Pajta konyhájának 8-at. A villányi cuvée-vel kért vacsoráért 13 180 forintot fizettünk.
További képeket az ételekről ide kattintva tekinthetnek meg!