Nagy Zabálók

2013.05.15. 11:32

Négysajtos pizza a `maffiától´

A pizza tésztája jobban is megkelhetett volna: nem éreztük belül üregesnek, levegősnek, mint ahogy nem is sült ki ropogósra.

Cosa Nostra, Győr
Besorolás: pizzéria


Bár még csak tavaszt írunk, kellemes nyáresti időben látogatunk a Győr Plaza mellett található olasz ételbárba. A teraszon egyetlen asztal szabad, mellettünk többnyire húszas éveik közepén járó baráti társaságok, fiatal párok foglalnak helyet. Nagy a sürgés-forgás, a "maffia" felszolgálója öt percen belül nálunk terem.

Mernénk persze mást írni. A félreértések elkerülése végett, itt kell rövid magyarázatot fűzni a pizzéria nevéhez. A Cosa Nostra a leghírhedtebb olasz maffiacsoport, amely a XIX. század közepe felé alakult ki Szicíliában. A bűnszövetkezet jelentése szó szerinti magyar fordításban: "a mi ügyünk". A szervezet a századvégi szicíliai kivándorlási hullámokkal az USA keleti partján is megjelent, a magunk részéről az amerikai vonalra azonban csak írásunk végén térnénk vissza.


Az étterem berendezése és stílusa modern: elektronikus zene szól - sőt, már-már bömböl a hangfalakból -, a falon plazmatévé lóg - az egyik sportcsatorna boksz közvetítésének képei vibrálnak -, miközben a belső térben gépfegyver makettek lógnak fölülről. Nekünk nem jön be a dizájn, de reméljük, hogy a véleményünkért nem ébredünk holnap reggel levágott lófej mellett.

A közvetlen, szimpatikus ember benyomását keltő felszolgáló a rendelés felvétele után rövid időn belül hozza a ház limonádéját és a szűz (alkoholmentes) mojitót. Az egyik nagyszerűbb, mint a másik, a mojito tele friss mentalevéllel - végre nem kommersz üdítők egy győri étteremben! A főételnek kért négysajtos pizza és szarvassonkás penne ugyanakkor távol áll a főnyereménytől.

Az ideálisan fogkeményre főzött tészta az erősebb a talján párosból: a mártást frissen sütötték össze a pennével, s a séf a szarvassonkával sem spórolt. A négysajtos pizza tésztája jobban is megkelhetett volna: nem éreztük belül üregesnek, levegősnek, mint ahogy nem is sült ki ropogósra. A feltétek (ricotta, parmezán, mozzarella, kecskesajt) rendben voltak.

Desszertként két fagylaltkelyhet kértünk. Mindkét pohár édes bűnbeesés Amerikát juttatja az eszünkbe: az óriási kelyhekre passzol a megalomán jelző. Az epres Finucci kelyhet friss gyümölcsökkel pakolták meg, míg a málnás Cosa Nostra esetében hiába ígérték ugyanezt az étlapon, a málnaszezon jól tudjuk, még odébb van.

Ennek megfelelően kénytelen-kelletlen mélyfagyasztott málnadarabokat rágcsáltunk a teljesen átlagos vaníliafagylaltról - nem volt nagy élmény. A vacsoráért 7290 forintot fizettünk.

Konyha: vannak biztató jelek, de még akad mit ellesni az olasz konyha remekeiből, 5
Minden egyéb (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): korrekt felszolgálás, modern belső tér, 6

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!