Nagy Zabálók

2013.05.02. 12:22

Hanyi vacsora, Hany Istók göngyölttel

A tálon Hany Istók göngyölt, vecsési töltött borda és magyaros borda kapott helyet.

Platánfák árnyékában suhan autónk Öntésmajor felé. A Hanság kapujában járunk, innen már kis ugrás a Hany csodálatos világa, ahol lidércfény táncol a tündöklő ég alatt. Igazi ékkövekre lel az ember, ha bebarangolja a vidéket, a Nyirkai-hanytól a csatornáig, Kócsagvártól Madárvártáig.

Öntésmajor kis település, évtized alatt is sokat formálódott. Azt olvassuk a falu közösségi oldalán "Öntésmajor rajta van a térképen! Igaz, hogy nagyítóval lehet csak megtalálni, de ott van." S ott van a S-Öntés étterem, már  17 éve. A hely szebb napokat és több vendéget is látott már, de még áll a múzeum szomszédságában, megkurtított nyitva tartással (péntek, szombat, vasárnap) fogadja a vendégeket.

A szombat este se forgalmas, inkább a családias jelzőt használnánk, a bejárat mellett a helyi erőt azonosítjuk, épp kártyáznak. A felszolgáló belső terembe kísér, kissé olyan, mint a falusi tiszta szobák, fehér abrosz, terített asztal, falra festett nagy, piros virág.

Az étlap még a hétvégézés ellenére is választékos, a levesek és a főételek között is találunk különlegességet, bár mintha a szürkemarha eltűnt volna a kínálatból.

A székelygulyás (480 forint) bőséges, ahogy a göcseji gombaleves (480 forint) is, utóbbiban illett volna apróbbra szelni a gombát. Mindkét levesen lehetne még javítani, lehetne kevésbé zsíros, és a mennyiség is nagyon sok. Azt gondoljuk, mindkét levesre igaz, ahány ház, annyiféle elkészítési mód. A gombalevesbe például többféle gomba is kerülhetne.

A S-Öntés bőségtál (1450 forint) leginkább a megfáradt, kiéhezett utazók kedvence lehet. A tálon Hany Istók göngyölt, vecsési töltött borda és magyaros borda kapott helyet. Istók sajttal, sonkával, hagymával szereti a húst és paradicsom ízt is érzünk, csak reménykedünk, hogy nem ketchup. A vecsési borda igazi csemege, a tölteléknek használt káposzta telitalálat. A magyaros natúr szeletet viszont a raguba szelt sok-sok gomba megöli.

A kis településeken nehéznek látszik az éttermek fennmaradása, ritka a vendég, nyilván a nagyon speciális dolgok nem jönnének be, így marad a "lakjon jól a vendég, távozzon jóllakottan, érezze, hogy a felszolgáló vagy a tulaj, nem csak jópofizik, hanem valóban beszélget vele. A S-Öntés ebben a kategóriában megállja a helyét.

Ha pedig vacsora után kicsit csendben maradsz, ott, a Hanyban, a szél mesél neked is lidércfényről, erdei manókról, tündérekről, a sétáló erdőről, a természet és az ember kapcsolatáról. Ha mégsem hallod, ne csüggedj...

Étterem értékelése

Konyha: túlzás volt a gomba a levesben és a húson is 7 (1-10-ig.)

Minden egyéb: (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): étlapra kis fazonigazítás ráférne, csodás vidék adottságait még jobban ki kellene használni 7 (1-10-ig.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!