2012.12.12. 09:37
Túlsütött báránysteak az Ambróziában
A borókás vadfalatok mentették meg az Ambrózia becsületét: a jól fűszerezett raguban a birsalma és a gomba remek párost alkotott.
Ambrózia étterem, Mosonmagyaróvár
Besorolás: II. kategória
Advent első hétvégéjén a Lajta-parti város sétálóutcája ünnepi fényekbe öltözött, mint ahogy a belváros szívében található Ambrózia dekorációját is karácsonyt váró hangulat határozza meg.
Ha elvonatkoztatunk a feldíszített, színes égőktől villogó falaktól, a II. kategóriájú étterem belső tere kávézó, cukrászda és pub különös, eklektikus elegyét adja. Olyan érzésünk van, mintha időutazásban lenne részünk a 2000-es évek elejére.
Szimpatikus, fiatal felszolgálónk udvariasan nyújtja át az étlapokat. A mosonmagyaróvári étterem kínálata nem könnyű olvasmány: a magyaros konyha ismert specialitásaitól kezdve hal- és vadételeken át a frissen sültekig kínál fogásokat az Ambrózia, s akkor a pizzákat meg sem említettük.
Sokszor írtunk már arról rovatunkban, hogy ha sokat akar markolni, valójában keveset fog adott étterem: több tucatnyi ételt ugyanis gyakorlatilag képtelenség mindig magas színvonalon, frissen szervírozni a vendégeknek pár fős konyhai személyzettel.
Mindez a nemzetközi trendekkel is teljesen szembe megy: külföldön és egyre inkább Budapesten is a minőségi konyhát képviselő éttermek, bisztrók a szezonalitásra, az ötletességre, új ízek felfedezésére törekednek.
Első körben húslevest májgaluskával és szigetközi halászlét rendelünk. Mindkét leves tisztességes, "iparos" munka, melyek sok izgalommal nem szolgálnak. A levesek párbaját a húsban gazdag hallé nyeri. A májgombócokról ugyanakkor sok jót nem tudunk írni, a máj hamisítatlan ízét nem érezzük, megkockáztatjuk, hogy hasonló májgaluskát iskolai menzán összegyúrnak a konyhás nénik az éhes diákoknak.
Főételnek szigetközi borókás vadfalatokat, birsalmás gombás mártással burgonyalepényen, illetve rozmaringos báránysteaket pirított juhtúrós reszelt burgonyával választunk. Utóbbi esetében felszolgálónk "elfelejtette" megkérdezni, mennyire kérjük átsüttetni a húst.
Mindezt nem tettük szóvá, kíváncsian vártuk a végeredményt, ami elég távol esett a pirosas-rózsaszín steak belsőtől. Elfogadjuk, hogy sok vendég a hagyományos hússütést részesíti előnyben, ám akadnak, akik szeretik élvezni az élettel teli húsokat. Második kategóriájú étteremben alapkövetelménynek kell(ene) lennie, hogy a vendég dönthessen ebben a kérdésben.
A borókás vadfalatok mentették meg az Ambrózia becsületét: a jól fűszerezett raguban a birsalma és a gomba remek párost alkotott.
A köretek közül a burgonyalepényre nem lehet rossz szavunk, míg az enyhén sós juhtúrós reszelt burgonyát nem találtuk túl frissnek.
A desszertnek alpesi és Gundel-palacsintát teszteltünk: egyik sem hagyott maradandó nyomokat bennünk. A 10 650 forintos végszámlát sokalljuk, de az osztrák és szlovák határ közelében ezek az árak teljesen átlagosak.
Konyha: közepes ételek kreativitás nélkül, 6
Minden egyéb (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): a szimpatikus felszolgáláshoz remélhetőleg idővel több szakértelem párosul, a belső tér étterem helyett pubra emlékeztet, 5