2012.09.19. 12:45
Kaukázusi szűzérmék a győri Cafe Freiben
Az első osztályú szűzérmékhez kifejezetten jól passzol a karakteres fokhagymás-paradicsomos szósz, s a köretre sem lenne panaszunk, ha a tócsnikat nem sütötte volna oda kissé a szakács.
Cafe Frei, Győr
Besorolás: nemzetközi konyha
A Győr szívében található Cafe Frei étterembe hétköznap, ebédidőben látogattunk el. Ennek megfelelően sokan foglaltak helyet és fogyasztottak menüt az emeleten található, méreteit tekintve pont ideális étteremben.
A berendezés színvilága kimondottan fiatalos és vidám, az étterem bejáratánál elhelyezett, különböző aktuális ajánlatokkal teleírt tábla pedig jó ötlet – utóbbi az olaszországi éttermek és/vagy kávézók szinte nélkülözhetetlen kelléke.
Tesztünk szempontjából teljesen irreleváns, mégis jegyezzük meg: az ismert riport nevével fémjelzett győri kávézót és éttermet nem Frei Tamás üzemelteti, ő "csak" nevét és saját forgalmazású kávéit adja a Kisalföldön franchise alapon működő üzlethez.
A mosolygós felszolgáló kisasszonytól első körben limonádékat kérünk, s sem a maracujás, sem az epres frissítőben nem csalódunk, mint ahogy a később kóstolt dinnyés-uborkás jeges hűsítőben sem. Az étlap több szempontból is rövidnek bizonyult.
Az jó hír, hogy a mennyiség helyett minőséget előtérbe helyezve nem kínál adott étterem nyolcvanötféle főfogást, az ugyanakkor kevésbé dicséretes, miszerint hiába választanánk a zöldborsos-epres mártásos bélszínt az étlapról, amikor bélszín nincs a konyhán. Felszolgálónk magyarázata elég gyenge lábakon áll: "épp most cserélünk étlapot, ezért nem tudunk bélszínnel szolgálni".
A húsos rétessel szervírozott húsleves és a pirítóssal tálalt kéksajtos krémleves viszont egyaránt remek. A húslevest érezhetően órákon át főzték friss zöldségekből, de a fűszerezésre sem lehet panaszunk egyik leves esetében sem. A bélszínt helyettesítő kaukázusi szűzérméket az étlapon feltüntetett puliszka helyett tócsnival kérjük.
Az első osztályú szűzérmékhez kifejezetten jól passzol a karakteres fokhagymás-paradicsomos szósz, s a köretre sem lenne panaszunk, ha a tócsnikat nem sütötte volna oda kissé a szakács. A főtt krumplival tálalt süllőfilében különleges ízt nem fedezünk fel, utóbbi halételt az átlagos-közepes kategóriába soroljuk.
A desszertek között újabb hiánycikkre akadunk a konyhában, a csokoládétorta is az igazolatlanul hiányzók sorát gyarapított látogatásunkkor. A helyette ajánlott forró csokoládéval nyakon öntött mákos tészta száraznak bizonyult, igaz, a gesztenyés palacsinta egyértelműen úgy érkezett asztalunkra, hogy pár perccel korábban még serpenyőben sült.
A bosszantó hibák ellenére összességében jó benyomásokat (is) szereztünk a Cafe Frei győri étterméről – a 9180 forintos számla korrekt –, más kérdés, hogy van még mit csiszolni, finomítani a Czuczor utcai konyhában.
Konyha: megelőlegezett bizalmunk jele, hogy felfelé "kerekítettük" az osztályzatot, 7
Minden egyéb (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): kedves felszolgálás, hangulatos belső tér, 8