Nagy Zabálók

2012.03.07. 10:56

XXL-es csülkök Pinnyéden

A kemencében sült ropogós egész csülköt jóasszony raguval, sült burgonyával, valamint a ház specialitásának tartott tepsis csülköt kértük Pinnyéden.

Csülök Sarok étterem, Győr-Pinnyéd
Besorolás: II. kategória

Tesztcsapatunk az első igazi, tavaszt idéző napon Győr egyik nemrég nyitott étteremébe látogatott. A pinnyédi utca sarkán lévő épület, kellemes hőmérsékletű külső termében foglalunk helyet.

A berendezés egyes elemei a 20. század első évtizedeit idézi, bár azt tegyük hozzá, hogy dédszüleink a vasvillát nem a kályha mögötti falra akasztották fel, hanem az istállóban hagyták. Könnyed stílusú, de udvarias pincér invitál bennünket az asztalokhoz, s már nyújtja is át az étlapot és veszi fel az italrendelést.

Az étlap hosszú - aminek nem szoktunk örülni -, s a főfogásokat tekintve legalább három részre osztható. A frissen sültek és a pizzák mellett a ház védjegyét természetesen a csülökből készült ételek adják, de ne siessünk ennyire előre.

Elsőként Újházi tyúkhúslevest és bacon chipsszel szervírozott vargánya krémlevest rendelünk. Mindkét leves kellően forró érkezik asztalunkra; a húsleves erőssége a gazdagságában rejlik, sem a csirkehússal, sem a zöldségekkel nem spórolt a szakács, igaz, az alaplét nem érezzük annyira jól eltaláltnak.

A gombás krémlevesre ugyanakkor rossz szavunk nem lehet: kellően sűrű, fűszerezése megfelelő, míg a pirított szalonna felteszi az i-re a pontot.

Főételnek a csülkös különlegességek közül választottunk; bár nem volt könnyű, végül a kemencében sült ropogós egész csülköt jóasszony raguval, sült burgonyával, valamint a ház specialitásának tartott tepsis csülköt kértük.

Utóbbit a következőképpen kell elképzelni: a csülök szeleteket karikára vágott pirított burgonyára fektetve, fokhagymás tejföllel meglocsolva, szalonnataréjjal a tetején tolja a forró kemencébe a szakács.

Pont ideálisnak mondható - valamivel több mint fél órányi - sütés után tette a felszolgáló az asztalunkra a hatalmas méretű csülköket, melyeknek a tálalása ötletes, étvágygerjesztő.

A húson lévő ujjnyi vastag, ropogós bőrt ennyire finomra csak parázs fölött lehet sütni, de a csülök előpácolása sem hagy kivetnivalót maga után.

Szépséghibának azt kell megjegyeznünk, hogy egyrészt a tepsis csülök elbírt volna még a fokhagymás tejfölös szószból, másrészt a jóasszony ragu fűszerezése lehetne karakteresebb is. Mindkét adag annyira méretesnek bizonyult - valószínűleg Frédi és Béni sem ejtene rossz szót Pinnyéden -, hogy a csülök harmadát csomagoltatnunk kellett.


A tepsis csülök Pinnyéden

A tepsis csülök PinnyédenMár csak azért is, mert desszert kóstálása nélkül nem szerettünk volna távozni. Mind a túrós, mind az almás-mákos palacsinta frissen, szinte a szakács serpenyőjéből került az asztalunkra - mindkét tészta messze-messze felülmúlta az átlagos balatoni büfékben kínált palacsinták színvonalát.

A felszolgáló és a szakács közötti félreértés miatt ugyanakkor két egész adagot kaptunk, holott csak felet rendeltünk. A kommunikációs malőrt elegánsan oldotta meg a pincér: felajánlotta, hogy csak a desszert felét fizessük ki.

Bár nem tudtuk meggyőzni, hogy a teljes árat szeretnénk rendezni, elégedettségünk jelét a borravalóban kifejeztük. Összesen 8500 forintot hagytunk a pinnyédi Csülök Sarokban.

Konyha: már most szinte védjegynek számítanak a remek csülkös specialitások, 8
Minden egyéb (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): figyelmes, korrekt felszolgálás, átlagos belső tér az étteremben, 7

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!