Nagy Zabálók

2011.12.14. 09:24

Vadak a Nimródban: csúnya és finom

Bár a már visszavonultatott csoki szlogenje jut eszünkbe ("csúnya és finom"), rossz szavunk nem lehet a két főfogásra.

Nimród, Mosonmagyaróvár
Besorolás: magyaros konyha

Hűvös, esős péntek délután érkezünk meg a mosonmagyaróvári Nimród étterembe. Amint felérünk a lépcsőn, több terem közül is választhatunk: végül az egyik pincér udvariasan megkér bennünket, hogy fáradjunk át a népies tárgyakkal egész ízlésesen berendezett szomszédos helyiségbe, mivel ahová először vezetett utunk, ott céges rendezvényt tartanak.

A Nimród "folklór" termében is viszonylag sokan foglalnak helyet; igaz, a vendégek egytől egyig osztrákok, ami azért feketén-fehéren bizonyítja a két, szomszédos ország között tágra nyílt bérollót. Az étlap figyelmes tanulmányozása után három megállapítást tudunk tenni: egyrészt a rántott szeletnek több tucatnyi, különböző verzióját kínálja a Nimród - amennyiben jól sülnek ki a húsok, nincs ebben semmi dehonesztáló: akadt már dolgunk olyan kiváló étteremmel a Balti-tenger partján Észak-Németországban, ahol kizárólag bécsi szelet és annak vagy húszféle változat szerepelt az étlapon.

Másrészt kicsit meglepődünk a bemutatkozó szövegen, miszerint a 10-es főút mellett vagyunk. Tudomásunk szerint a 10-es Óbudától és Almásfüzitőig tart; ezt az apró hibát az új étlapok nyomtatásánál azért illene javítani. Azt ugyanakkor mindenképp jó pontnak könyveljük el, hogy akad libaételeket felsorakoztató szezonális ajánlat is, de ne siessünk ennyire előre: jöjjenek a levesek.

Első körben csülkös bablevest és tárkonyos vadragulevest rendeltünk. Utóbbi a két leves erősebb pontja; kellően sűrű, a tárkony és a kevés citromlé kiváló ízharmóniát nyújtó párost alkot, más kérdés, hogy kicsivel több vadhúst "elbírt volna" még a csésze.

A csülkös bablevest ellenben elárasztja a rengeteg krumpli, aminek kis mennyiségben sem lenne semmi keresnivalója a tányérunkban. Az úszó tejfölsziget szintén "illetéktelen behatoló"; ha a szakács mindenképp tejföllel szeretné megbolondítani a csülkös bablevest, akkor javasoljuk, hogy vegye fel az étlapra minden bablevesek legfinomabbikát, a Jókai Mórról elnevezett variációt.

A közepes levesek után engedünk Nimród hívószavának és vadételek mellett tesszük le a voksunkat. Mind a vörösboros őzpörkölt, mind füves gombával ízesített vadragút zsemlegombóccal kérjük, s kellemesen csalódunk. Bár a már visszavonultatott csoki szlogenje jut eszünkbe ("csúnya és finom"), rossz szavunk nem lehet a két főfogásra.

Még a pincér kezében lévő tányérról érezzük a vörösbor hamisítatlan illatát, majd azt is megtapasztalhatjuk, hogy az őzt lassú tűzön főzték meg - ahogy a nagykönyvben meg van írva a "jó pörkölt titka" című fejezetnél. Noha hasonlóan jókat tudunk mondani az őzraguról, mindkét egytálétel esztétikus, újszerű, gusztusos tálalása azért hagy némi kívánnivalót maga után.
A desszertnek kért somlói galuska és mézes áfonyalekvárral szervírozott túrós palacsinta remek zárása délutáni mosonmagyaróvári ebédünknek: ha a mézes áfonyalekvár ötletességét minden egyes ételbe sikerülne belecsempésznie Nimródnak, akkor nevéhez méltó, királyi magasságokba emelkedhetne étterme.

A 9150 forintos számla pár kilométerre Ausztriához átlagosnak mondható.

Konyha: közepes levesek után biztató volt a hajrá, 7

Minden egyéb (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): szimpatikus felszolgálás, hajóra emlékeztető, kulturált termek az étteremben, 8

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!