Nagy Zabálók

2011.02.09. 11:20

Fénylő Napsugár Öttevényen

Kíváncsian vártuk, hogy a vendéglő régi nimbuszából maradt-e még valami napjainkra, vagy olyan kocsmával akad dolgunk, ahol készítenek több-kevesebb sikerrel babgulyást és pörköltet?

Napsugár Vendéglő, Öttevény

Besorolás: magyaros étterem

Az év talán eddigi leghidegebb napján az 1-es főúton Öttevény felé autózunk. A nyolcvanas évek végének, a kilencvenes évek elejének, egyszóval a rendszerváltás hőskorának közismert helyi étterme, a Napsugár, vagy ahogy a faluban mindenki emlegeti: a "Fényes" felé tartunk.

Ha húsz évet képzeletben visszautazunk az időben, akkor nyáron roskadásig megtelt étteremként jut eszünkbe a Fényes. Ez volt az a hely anno, ahol egy-két jugoszláv busz utasainak szinte mindig a parkolóban kellett várakozniuk a bebocsátásra, s persze a hatalmas rántott szeletre.

A maga idejében kétségkívül remekül főztek itt egy jól ismert mesterszakács irányításával; az üzletvezető tragikus balesete és az M1-es autópálya fokozatos építése, majd megnyitása a határig azonban véget vetett a boldog esztendőknek. Csak a félreértések elkerülése végett: napjainkban teljesen más kör üzemelteti a Fényest, mint egykoron.

Mielőtt belépnénk a bejáraton, kíváncsian várjuk, hogy a vendéglő régi nimbuszából maradt-e még valami napjainkra, vagy olyan kocsmával akad dolgunk, ahol készítenek több-kevesebb sikerrel babgulyást és pörköltet? Nos, a Fényes belső tere sok jót nem sejtet: a berendezés ha nem is 1987, de Lagzi Lajcsi Dáridójának dizájnjánál megragadt.

Miután a pincérkisasszony rövid fáziskéséssel észreveszi társaságunk - mentségére szóljon, hogy az oldalsó bejáraton tértünk be -, pár pillanaton belül a nem túl hosszú étlapot olvashatjuk. Az ehhez hasonló kisvendéglők esetében mindezt jó pontnak és jó jelnek könyveljük el. Azon nem lepődünk meg túlságosan, hogy házi szörp helyett kommersz üdítőkkel kell beérnünk: lássuk be, ennek az ellenkezője csodaszámba ment volna.

Első rendelésünk, a májgombóc leves és a csülkös babgulyás 15-20 perc elteltével lobogó forrón - ahogy kell - érkezik az asztalunkra. A babgulyás kellően sűrű, az összeállt ízekre nem lehet panasz, s a leves lelkét adó csülökből is becsülettel jutott a tányérba.

A májgombóc leves ennyire nem pazar - az alaplét súlytalannak, kicsit semmilyennek érezzük -, igaz, maga a gombóc nem rossz, míg a gazdagon szeletelt sárgarépa egyenesen remek. (Nem tudjuk, honnan varázsolta elő a Fényes szakácsa az ízletes zöldséget télvíz idején, de vélhetően nem a fagyasztóból.)

Főételnek bakonyi sertésszeletet rizzsel, uborkasalátával, valamint lángosban sült csirkét rösztivel és házi vegyes savanyúsággal rendelünk. A köret mindkét esetben erősen felejthető kategória, ráadásul a röszti tallérok milliméterre azonos formája nem éppen a konyha házi jellegét erősíti bennünk.
Többször leírtuk már, most is megtesszük: azért nagyon kár, hogy az éttermek többsége érezhetően nem vacakol a köretekkel, mert így saját munkájuk értékét alacsonyítják le.

A Fényesben is pontosan ez történt, holott a húsok elkészítése - különösen a remek bakonyi sertésszelet - teljesen rendben van, a "mennyei", picit édeskés savanyúságokról már nem is beszélve. A kiadós főfogás után csak fél-fél Gundel-palacsintára marad erőnk. Mindezt bánhatjuk: a palacsinta tölteléke és csoki öntete is több mint finom.

Összességében kellemesen csalódtunk a Fényes konyhájában, s az 5700 forintos végszámlára sem lehet rossz szavunk. Kellő akarattal, több odafigyeléssel - például a tálalás terén -, az apró, de fontos hibák kiküszöbölésével az öttevényi vendéglő sokat léphetne előre.

Konyha: egyértelműen a szakács a Fényes legerősebb pontja, 7 pont

Minden egyéb (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): bár a pincér szimpatikus volt, a giccses berendezés, az étteremben üzemelő kocsma nem nyerte el a tetszésünk, 5 pont

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!