Nagy Zabálók

2010.11.03. 10:43

Grácia, Fertőd: bőség, fiatalos lendület

Ketten ülünk Fertődön (még a süttöri részen, a kastély után kis kanyargós, aztán jobbra letérni) a Gráciában, néha-néha a pizzás fiú fut be, majd dobozokkal megpakolva ki.

Látjuk a nagy mennyiségű megrendelést, mégsem a kelt tészta mellett döntünk.

BesorolásGrácia étterem és pizzéria - III. kategória

Az étterem hangulatos, tiszta, a könyvek és a kandalló pedig már-már többet sejtet, mint egy pizzériát. A kiszolgálásra sem lehet panasz, még le sem tesszük kabátunk, azonnal homlokunknak szegeződik: "Inni mit hozhatok?"

A pincért inkább felszolgálónak nevezzük, de legalább nem azt érezzük egy-egy, az ételekre vonatkozó kérdésekre kapott válasz után, hogy egy bunkó tanár szigorlatoztat a vendéglátóipari fôiskolán.

A kétnyelvű étlapról (magyar, német) fokhagymakrém- (410 forint) és vadragúlevest (750 forint) választunk. Előbbi tökéletes, megfelelően sűrű, tejszínes és a fokhagyma mennyisége is teli találat. A vadragúlevesben a fagyasztott kukoricát és zöldborsót lehet nehezményezni, a hús finom, a testes citromkarika pikáns ízzel kényeztet. A tálalás első rangú, minden krémleves és ragú csettinthet, ha hasonló igényes tálban illetve cserépedényben szervíroznák.

A főételek közül helyi specialitást választunk, legalábbis a nevéről erre következtetünk: Esterházy borda (1300 forint) és hasábburgonya (350 forint) valamint fertődi borda (1300 forint) és héjas burgonya (400 forint). Már a felszolgálás pillanatában látjuk: bőséges adag. Az Esterházy módra készült sertéskarajt baconnal, gombával, póréhagymával és füstölt sajttal bolondították, utóbbi kissé elnyomja a többi hozzávalót, de egy-egy falatnál kidomborodik a póréhagyma is.A fertődi borda nagyszerű csemege, a roston sült karajon borsó, gomba, csirkemáj, de az igazi pikáns ízt a kissé édes paprikacsíkok adják az ételnek.

A köretek a mirelit polcról kerültek az olajba, s gyengére sikerült vagy inkább állottnak mondható a burgonyasaláta (300 forint), amely túl száraz, kevés ecetet látott, s a krumplikarikák is vastagok.

Egy kétszemélyes, a felsoroltakból álló bőséges vacsora hatezer forint alatt megúszható a Gráciában, a maradékot pedig készséggel becsomagolják. A fiatalos, modern berendezésű étterem kategóriájában hozza a kötelezőt, elégedetten távozunk, a hely szeretetreméltó, ahogy a Grácia szó egyik jelentése magyarázza.

Étterem értékelése

Konyha: kategóriájában megfelelő, nem vállal többet, mint amit nyújthat 7 (értékelés 1-10-ig).

Minden egyéb (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): segítőkész felszolgáló, hangulatos berendezés, a rádió és a papírszalvéta megbocsátható 7(1-10-ig).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!