Nagy Zabálók

2010.09.22. 10:53

Mirelit diófa Csanakon

Hiába viszonylag ízletes a pikáns fűszervajjal tálalt csirkemell, ha kiábrándító mirelit zöldségeket a tányérunkon látni.

Besorolás: kisvendéglő

Itt az ősz, itt van újra: szeptember első napjaiban kimondottan hideg, október végi időjárás köszöntött ránk, így hiába néztük ki magunknak a ménfőcsanaki Véndiófa kerthelyiségét, be kellett érnünk a fedett résszel. Ráadásul nem elég, hogy a zuhogó eső a kályha mellé parancsolt bennünket, a kisvendéglő plazmatévéjén kénytelen-kelletlen a magyar válogatott moldávok elleni vergődését is volt "szerencsénk" megtekinteni. Az étterem eklektikus, kusza belső terét és az ízléstelen sárga művirágokat ellensúlyozza pincérünk kedvessége. Tőle tudjuk meg, hogyha pár nappal korábban érkezünk, akkor házi szörpöket is kóstolhattunk volna, így viszont jobb híján maradnak a szénsavas és dobozos, rostos üdítők.

Első körben tejszínes csirkeragu és reszelt sajttal szórt fokhagymakrém leves mellett tesszük le voksunkat. Utóbbi egész kellemes élményt kínál, igaz, apró szépséghiba, hogy nem cipóban, hanem csészében szolgálják fel. A tejszínes csirkeragu levesről ellenben nem tudunk túl sok jót mondani: az ízek egyáltalán nem értek össze, de ez a kisebbik a gond. A nagyobbik, hogy a kiadós adag mirelit zöldségekkel van tele, amelyek közül a borsót kőkeménynek érezzük a szánkban. Ilyen előjáték után próbáljuk megtalálni a hosszú étlapról a legfinomabb falatokat, lelkesedésünket csak növeli, hogy Rudolf Gergely közben megszerezte a vezetést az Eb-selejtezőn. A magyar gólörömöt mi snidlinges fűszervajas csirkemellel és roston bélszínnel dán tengerész (szalonnával és sült hagymával spékelt hús) módra készülünk megkoronázni.

Elöljáróban leszögezhetjük: nem sikerült. Merthogy hiába viszonylag ízletes a pikáns fűszervajjal tálalt csirkemell, ha kiábrándító ugyanazokat a mirelit zöldségeket a tányérunkon látni, melyek már a levesnél is kiverték a biztosítékot. Egy biztos: minőségi körethez alapanyagokat nem szabad beszerezni a hipermarketek fagyasztóiból, egyszersmind ajánljuk a helyi zöldségeseket a Véndiófa üzemeltetői figyelmébe. Véleményünk szerint ez nem kerülne sokkal több pénzbe, a másik oldalon viszont a vendégek elégedettsége jó eséllyel megugrana.


Fűszervajjal tálalt csirkemell.

Fűszervajjal tálalt csirkemell.A másik főfogáshoz kért tócsni ellenben jól sült ki, erre nem lehet panaszunk. A hagymás-szalonnás húsra sem szólhatnánk egy rossz szót sem, ha a bélszínt hátszínnek tűntették volna fel az étlapon. A húsok királya helyett ugyanis annak "kistestvére" landolt előttünk. Mindezt tán nem szükséges hosszasan részleteznünk, hogy az este egyik legmélyebb hullámvölgyének könyveltük el.

Végezetül, azért még adtunk egy desszertes esélyt a Véndiófának - a magát kisvendéglőnek aposztrofáló étterem az étlap tanúsága szerint 25 éves, azaz idén ünnepelheti negyedszázados fennállását -, s almás rétest kérünk a továbbra is udvarias, segítőkész felszolgálónktól. A rétesről azonban - csakúgy mint a házi szörpről - lecsúszunk, mint megtudjuk, ezt az édességet szezonálisan sütik a Véndiófában. Igazán nem szeretnénk a kákán is csomót keresni, de azt nem teljesen értjük, hogy az alma mitől lehet hiánycikk szeptemberben, s inkább Gundel palacsintába folytjuk bánatunkat. Utóbbi - egyértelműen a csokoládéöntetnek köszönhetően - szépen zárja látogatásunkat, de összességében nem távozunk elégedetten a ménfőcsanaki étteremből. Annak ellenére sem, ha a 7200 forintos számla tisztességesnek nevezhető.

Konyha: hiányoltuk a minőségi alapanyagokat és az eredetiséget az ételekből, 4

Minden egyéb (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): a felszolgálás teljesen rendben volt, de hangulatosabb vendéglőnek képzeltük a Véndiófát, 6

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!