Nagy Zabálók

2010.05.19. 16:48

Postakocsi, gyorsbüfé

A 85-ös főút melletti éttermek közül ezúttal a vitnyédi Postakocsi étterembe tértünk be.

A delizsánsz kifejezést körülbelül 10 évvel ezelőtt sajtótörténet órán hallottam: a postakocsi ugyanis az 1700-as évek közepétől már fontos híreket is szállítottak, a kényes utasok mellett. Gyorsan. A sebesség azonban egy étterem jellemzésekor nem mindig a legjobb ajánlólevél.

A kockás terítős helyen barátságos pincér kísér asztalhoz. Választhatunk, hiszen jól láthatóan üres az étterem hétköznap este. A fedett terasz mellett döntünk, lóg ugyan az eső lába, s enyhe szellő simogat, de utóbbi miatt nem támadnak a szúnyogok. Az udvar gondozott, családias, a gyereket csúszda várja, s néhány szaki pár lépéssel odébb épp hintának való keretet ácsol.

Helyesbítés

A Postakocsi, gyorbüfé
című cikkben tévesen állítottuk, hogy a gyereket csúszda várja. A mondat helyesen: Az udvar gondozott, családias, a gyerekeket különböző játékok várják, (...) Az érintettek elnézését kérjük.

Az asztalunkon a terítő azonban már rosszat sejtet: foltos, s nem egy helyen, szinte az egész. A teríték papírszalvétába csomagolva az asztal közepén. Az étteremben rádió szól, pozitívumnak fogjuk fel, hogy legalább a helyi adó, rábaközi híreket sorol. Jó vacsorához, helyi bulvár - gondoljuk elöljáróban, de aztán csalódottak leszünk, amikor perc is alig telik, máris asztalon a kacsamájas húsleves daragaluskával (650 forint) és a fokhagymakrémleves (550 forint). A felmelegített húsleves alaplében a daragaluska hatalmas darab gombóc, amely belül hideg. A kacsamáj ellenben ízletes, omlós: jól elkészített. A szárnyas belsősége mellett a fokhagymakrémleves a másik emlékezetes pontja a vacsoránknak, még az amúgy egyszerű sajttal sincs gond.

A kanál letétele után, humorosan fogalmazva, postafordultával (értsd: azonnal) érkeznek a főfogások, amelyek fogyasztása közben már nem olyan jó az érzés bennünk, várjuk, hogy mehessünk. Aztán a végéhez közeledve, jó az érzés bennünk, hogy mehetünk.



A sertés szűzérmék lecsóval (1490 forint) és a grillezett csülök (1590 forint) fatányéron (mindkettő) fűszerezett körettel a felejthető kategória.

A lecsó jól érezhetően konzerv, és a szűzérme sem az emlékeinkben élő készítmény. A csülökről ennél is lesújtóbb a vélemény: a húsvétkor fóliába csomagolt, ömlesztve árult, vizezett húsokra hasonlít leginkább. A grillezés elnagyolt, a hús belül rózsaszín. A fűszeres burgonya szerintünk mirelit, de a gyorspácolt csülök mellé nem is érdemes jobbat adni. A fatányéros egyetlen üde színfoltja az almapaprika.

A Postakocsiban körülbelül negyven percet töltöttünk, s úgy éreztünk magunkat, mint egy menzán vagy gyorsétkezdében. Távozóban nem hiába mondja a pincér „Jó utat!" - a Postakocsi mottója ugyanis az lehet: gyorsan, sokat, olcsón.

Sajnos nem a minőség a legfontosabb. Nyilván egy főút melletti étteremnek ez a jó üzlet.

Étterem értékelése

Konyha:
egy leves kevés a boldogsághoz, 4. (1-10-ig.)

Minden egyéb: (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): a felszolgálásra nincs panasz, s a terítőért plusz feketepont 4. (1-10-ig.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!