Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Zarándoklat testtel és lélekkel

Lébény - Hetven zarándok érkezett szombaton délután Lébénybe, a Budapestről induló, a Pannonhalmát is érintő 190 kilométeres Szent Jakab-út, a ˝magyar El Camino˝ végállomására.

Egy héttel ezelőtt indult Budapestről az a zarándoklat, amelynek hetven résztvevője szombaton érkezett Lébénybe, a pannonhalmi apátságot és Győrt is érintő, 190 kilométeres Szent Jakab-út, a ˝magyar El Camino˝ végállomására. Pannonhalmán a Pándzsa Egyesület szervezte program részeként a II. János Pál látogatásának emlékére emelt kettős keresztnél elhelyezték azokat a mindennapok terheit jelképező köveket, amelyeket mindegyikük saját lakóhelyéről hozott. A számukra celebrált győri zarándokmisén a húsvéti lábmosáshoz hasonló ˝szent rítus˝-ban részesültek.

Letisztulnak az ember gondolatai, megnyílnak a másik ember iránt.  Annyira jól éreztem magam az úton, hogy nem akartam megérkezni- mondta Simon Dóra zarándok.
A testben megfáradt, lélekben megerősödött ˝vándorokat˝ Lébény határában templomos lovagok – a győri Kard Rend Egyesület tagjai – várták és fogadták, majd a középkori hagyománynak megfelelően elkísérték őket a Szent Jakab tiszteletére szentelt román kori templomig. Ott legtöbbjük hátizsákjától, vándorbotjától megszabadulva, kezében a helybeli hívektől kapott virággal, a padra roskadva hálát adni, imádkozni a vértanú apostol egy csontszilánk-ereklyéjét őrző 800 éves falak közé tért.


Fotók: Bertleff András

Az esti szentmisén Gőgh Tibor lébényi plébános köszöntötte a zarándokokat, akiknek többsége korábban már megjárta az igazit, a spanyol ˝El Caminót˝, a világ leghíresebb zarándokútját.

– Az út lehetőséget kínál arra, hogy a hétköznapi világot kizárva, önmagukban keressük az igazságot. Ez a befelé fordulás idővel imádsággá érlelődik, és sokak életében a zarándoklat megtérést jelent, amely idővel gyümölcsöket is terem. Ennek reményével fogadtuk a hozzánk érkezőket – hangsúlyozta az atya.

Simon Dóra tavaly már az igazi Caminót is megjárta. Ahogy fogalmazott: a végiggyalogolt harminchárom nap alatt testben és lélekben is méregtelenítette magát.

– Letisztulnak az ember gondolatai, megnyílnak a másik ember iránt.  Annyira jól éreztem magam az úton, hogy nem akartam megérkezni. Társaimmal elhatároztuk: Lébénybe is eljövünk. Jó volt ismét megélni az út örömét és megérkezni ebbe a csodás templomba, ahol sok-sok szeretet és szépség várt ránk.


Tudósítónk, Kovács Márta felvételei.

A zarándoklat egyik főszervezője, Gáspár Frigyes az elmúlt egy hét alatt mindig társai előtt járt, hiszen ő rakta ki az útvonalat jelző hagyományos sárga jeleket. Megrendülten mesélte, hogy a 190 kilométeres út legnagyobb ajándékát Pannonhalmán, a városi templomban a gyónáson és a szentáldozáson kapta.

A ˝magyar El Camino˝ emblémáját Simon András tervezte, amelyet minden zarándok a pólóján viselt.

– Mindannyian a szív vándorai vagyunk. Hatalmas lelki terület! Életünk első pillanatától az utolsóig zarándokutat járunk, miközben ha odafigyelünk a szív titkaira, megnyugtató önismeretre tehetünk szert. Boldogan láttam, hogy a Lébénybe érkező zarándokok szívük fölött hordják, így általa magukénak vallják az érzéseimet.

Olvasóink írták

  • 1. Catherina 2009. július 25. 21:08
    „Ez a lébényi templom valami csodálatos, mindig gyerekkori meséskönyvem jut eszembe róla, az aranyláncon függő kastély, pont olyan. Kár, hogy még nem láttam belülről....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi lovas díjugrató verseny

Dunakiliti - Vasárnap reggel 9 órától ismét a starthoz állnak a lovasok Dunakilitin, ahol a hétvégén… Tovább olvasom