Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Vizsgálat a belső ellenőrzés után

Bezenye testületi ülésén az egyik képviselő lopással és „bűnszövetkezetben való részvétellel” vádolta meg a polgármestert.
Botrányos jelenetek zajlottak nemrégiben a bezenyei testületi ülésen: az egyik képviselő szerint az önkormányzat éves ellenőrzését végző cég súlyos számviteli és pénzügyi hiányosságokat tárt fel, melyek már büntetőjogi kategóriába tartoznak. Kammerhofer János képviselő az ülésen azt mondta: „Egy büntetőjogász szakvéleménye alapján ez a csalás-sikkasztás jogi kategóriába tartozik. Ezek a bizonyos »dobások« anyagi és erkölcsi kárt okoztak az önkormányzatnak. Többek között a (korábbi) jegyző szabadságolása – mely 1,8 millió forintot jelentett –, melyet a polgármester ellenjegyzett, s a testületnek erről nem volt tudomása. A másik ilyen a bezenyei »büdöskúti« önkormányzati utak eladása, felvásárlása. Áron alul keltek el: a büdöskúti földtulajdonosok sokkal jobb áron adták el a szántóikat, holott az utak magasabb árfekvésben vannak, mint a szántó."

„ Hülyét csináltak belőlünk"

A képviselő így folytatta: „A Duna utcai telkek eladása is ebbe a kategóriába tartozik. Akkor még nem volt szükség ügyvédi ellenjegyzésre: azok a telkek 25 millió forintos bevételt jelentenének az önkormányzatnak. Eltapsolták ezeket az összegeket. Az önkormányzat tulajdonába kerültek ÉDÁSZ-részvények. A polgármester ezeket bevitte egy részvénycsomagba, ennek a következménye az volt, hogy a részvényeket nem tudta hasznosítani. Akik ÉDÁSZ-részvényben tartották meg a tulajdonukat, azok kétszeres-négyszeres áron értékesítették később azokat. Tízmillió forintot veszítettünk – állítja. – A testület hozott egy intézkedési tervet ezen szabálytalanságok megszüntetésére. Már korábban megmondtuk: igenis meg kell jelölni a vétkeseket, s azokat felelősségre vonni az anyagi és erkölcsi kárért.

Javaslom, hogy tegyük meg a szükséges feljelentést az illetékes hatóságoknál, hogy vizsgálják ki ezeket a dolgokat. Én elzárkózom ezen csínytevések, síbolások, lopások elől, mert a testületi tagok tudta nélkül történtek ezek az esetek. Az akkori jegyző és a polgármester számtalan esetben hoztak bennünket olyan helyzetbe, hogy a döntések előtt »nem voltunk képben«. Amikor egy másik cég vizsgálta az önkormányzat gazdálkodását, mindent rendben talált: az új ellenőrző csapat munkája folytán jöttünk rá arra, hogy mekkora hibák vannak. A »csúcsvezetés« követte el a hibát, folyamatosan félrevezette a testületet. Hülyét csináltak belőlünk, meg az egész faluból. Kérem, hogy a testület tegye meg a szükséges lépéseket, a feljelent ést ebben az ügyben" – fogalmazott Kammerhofer János.

„ Megkezdődött a kampány"

Schmatovich Mátyás akkor úgy válaszolt: megkezdődött a kampány. „Valószínűleg több, általad felhozott esetben – így az önkormányzati utak eladásakor – te is feltetted a kezed – mondta a képviselőnek. – A részvényekkel kapcsolatban volt egy ügyvédi vizsgálat: ez semmi bizonyítható kifogást nem talált. Ahelyett, hogy engem támadtatok, be kellett volna perelni azt a bizonyos társaságot." „Bűnszövetkezetben dolgoztatok hárman" – hangzott el a képviselőtől. „Becsületsértésért beperellek" – jött a válasz. Kammerhofer János indulatosan többször is azt kérdezte, kinek az érdekét képviseli a polgármester. Ezután elszabadultak az indultak: aljas alakra sz... alak lett a válasz a két fél között. „Sokat köszönhettek nekem" – mondta a polgármester. „Mit köszönhetünk, te sz...házi?" – jött a replika.

A szavazás előtt a településvezető megjegyezte: „Ez az egész a képviselő-testület 16 éves munkájáról szól. Ha tényleg van felelősség, mindenkinek van felelőssége, aki tudva-tudatlanul részt vett ebben az egészben. Ha történtek is dolgok – mert azt senki nem állítja, hogy nem történt semmi kifogásolható –, azokat kivizsgáltuk. Az a véleményem, hogy mindenki részese a dolgoknak. Azt azonban kikérem magamnak, hogy bármilyen bűncselekménnyel vádoljanak." Ezután a képviselői indítványra név szerinti szavazást tartottak: 6:3 arányban megszavazták a felvetett ügyek kivizsgálását.

„ Négyévenként beinog a szék"

A botrányos testületi ülés nagy vihart kavart a településen. Tegnapelőtt újabb rendkívüli testületi ülést tartottak a laktanya és a felújítandó utak ügyében. Ide már öt helyi lakos is érkezett az ellenzék oldaláról. Dr. Lascsik Ágoston, a laktanyába befektetni kívánó „Euro Vegas társaság" jogi képviselője – gazdasági okokra hivatkozva – zárt ülést kért, melyet a testület megszavazott. A média s a „nézők" kivonultak, ám az ellenzék hangos szóval távozott. Többek közt azt kérték számon a polgármestertől, hogy a laktanya ügyében miért nem írtak ki közbeszerzési eljárást. A zárt ülésről tegnap tartott sajtótájékoztatót a polgármester (a laktanya és az utak ügyéről holnap számolunk be), itt válaszolt kérdéseinkre.

– Természetesen azóta feljelentettem a képviselőt. Nem is volt más lehetőségem, a becsületemet meg kell védenem. A belső ellenőrzés által feltárt kérdések kivizsgálására a jegyző megteszi a szükséges lépéseket. Továbbra is érzem a képviselő-testület bizalmát. Annyira, hogy hivatalosan is bejelentem, indulok az őszi polgármester-választáson. Bízom benne, hogy a falu lakói másképp ítélnek meg: nem olyan egyértelmű a másik oldal álláspontja. Ötvenkilenc éves vagyok – nem akarok nyugdíjba menni –, de ha úgy alakul, megtehetem: szakmámból kifolyólag gazdálkodtam, s ezt teszem a mai napig is. Nincs gondom, hogy mi lesz, ha nem választanak meg: lesz miből megélnem. Ez egy ilyen szék: négyévenként beinog. Igaz, ez volt az első ilyen szintű támadás ellenem. Mi lesz az Euro Vegassal, ha nem választanak meg? Ez semmiben nem befolyásolja a beruházást. Most már visszavonhatatlanul meg fog épülni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy különc milliárdos

A hetvennégy éves Csebi Pogány Alajos 1952-ben hagyta el az országot: először Ausztriában töltött rövid időt, menekülttáborban lakott, nehéz fizikai munkát végzett, s emellett egyetemi tanulmányait is megkezdte. A biztos munkalehetőség miatt Belgiumba ment, ahol Knokke-Herst híres kis fürdővárosában kezdett el ékszerekkel foglalkozni apósa órásüzletében. Tovább olvasom