Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Vita az orvosi titoktartásról egy mosonmagyaróvári eset miatt

Orvosi titkot sértett a mosonmagyaróvári kórház, amikor egyik alkalmazottja értesítette a rendőrséget, hogy vélhetően drogfogyasztó tinit vettek fel az osztályukra? A kórház szerint nem. A jogvédők szerint igen. Van jogszabály, ami irányadó a kórházaknak?

„Ismeretlen tartalmú cigarettától" lett rosszul az iskolában egy 16 éves fiú Mosonmagyaróváron január 24-én – a kisalfold.hu is beszámolt az esetről.

Az ájult fiút a Karolina Kórházba vitték, délután pedig a rendőrség is meglátogatta a tanulót. A fiú beismerte, hogy kábítószerezett, s a drog-gyorsteszt is megerősítette a gyanút, ezért a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya kábítószer birtoklásának gyanúja miatt büntetőeljárást indított ellene. A hírre a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) is felfigyelt...

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a kórház megsértette az orvosi titoktartásra vonatkozó szabályokat, ugyanis a beteg jogosult arra, hogy az őt kezelő orvosok és ápolók az egészségügyi és személyes adatait (az orvosi titkot) csak az arra jogosulttal közöljék, és azokat bizalmasan kezeljék korlátlan ideig. Ezalól csak két eset kivétel: a súlyos testi sértés és kiskorú bántalmazása. De a mostani eset egyik kategóriába sem fér bele. Ezért kérték a kórházat, hogy vizsgálja felül adattovábbítási gyakorlatát, illetve vizsgálja meg a konkrét eset körülményeit és törvényes voltát.

Rendőr akkor érkezik a kórházba, ha hívják. De mikor hívják, hol az orvosi titoktartás határa? Felvételünk illusztráció. Fotó: H. Baranyai Edina
Rendőr akkor érkezik a kórházba, ha hívják. De mikor hívják, hol az orvosi titoktartás határa? Felvételünk illusztráció. Fotó: H. Baranyai Edina

Dr. Bertalan István, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház főigazgatója a Kisalföldnek szerdán elmondta: az ügyet kivizsgálták. Közleményben aztán így reagáltak: „A TASZ feltevése, amely szerint intézményünkben bárki is megsértette az egészségügyi adatkezelésre vonatkozó előírásokat, nem helytálló. Kórházunk egyik alkalmazottja bűncselekmény gyanúját észlelte, s a kiskorú jelen lévő törvényes képviselőjének kérésére értesítette a nyomozó hatóságot – tiszteletben tartva azt, hogy észlelt bűncselekmények esetén az állampolgároknak kötelességük a bejelentés megtétele."

A főigazgató főorvos hozzátette: „Hangsúlyozni kívánom, hogy nem a Karolina Kórház tette meg a bejelentést, hisz annak képviseletében érvényesen nyilatkozatot tenni csak nekem mint főigazgatónak, illetve az általam meghatalmazottaknak van lehetősége. A bejelentés megtétele tulajdonképpen a kiskorú törvényes képviselőjének kérése volt. Intézményünkben az adatvédelmi szabályok megtartására mint eddig, ezután is nagy hangsúlyt fektetünk."

Az ügy apropóján érdemes megkérdezni: tudják-e a magyar kórházak, hogy az ilyen, illetve ehhez hasonló esetekben pontosan mit kell tenniük? Dr. Tamás László János nem a konkrét esetre referált, hanem saját gyakorlatukról elmondta: „Külön kell választani a kérdést. Ha a betegről a sajtó érdeklődik, csak akkor adhatunk ki személyes adatot, ha az illető ehhez hozzájárul. Kivétel, ha például tömegbalesetről van szó – de akkor is csak a sérültek számáról, a sérülések fokáról beszélhetünk. A rendőrség értesítése a másik terület. Kötelesek vagyunk értesíteni a nyomozó hatóságot, ha az idegenkezűség felmerül, ha nyolc napon túli sérüléssel érkezik hozzánk a beteg, illetve ha rendkívüli körülmény feltételezhető – a közelmúltból például az idős néni karjának leszakítása és eltűnése. Más esetben nem."

 Volt előzmény. A mentők titoksértései miatt az adatvédelmi biztos 1998-as ajánlásában leszögezte, hogy a mentőszervezet feladata a gyógyítás, nem pedig a feljelentés, és ez a kórházakra is érvényes.

 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indulhat a házhoz menő szelektív gyűjtés

Mától már saját járműveivel szállítja el a szelektív gyűjtőszigetekről a hulladékot az önkormányzati tulajdonú társaság. Tovább olvasom