Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Visszavásárolja a város a barokk freskót

Mosonmagyaróvár - Több év távollétet követően került vissza a városba a mosoni Nepomuki Szent János-templom eredeti freskótöredéke.

A kultúrtörténeti ritkaságnak számító alkotás jelenleg Szkok Iván budapesti festőművész tulajdonában van. A művész csaknem húsz évvel ezelőtt restaurálta a templomot, ekkor bukkant az alkotásra, majd speciális technikával levette a falról. A ˝Nepomuki Szent János apoteózisa˝ című kollekció öt részből áll: Nepomuki Szent János, illetve Szent Gotthárd egyenként több mint négy négyzetméteres ábrázolása, valamint három egy-egy négyzetméteres festmény angyalokkal és mellékalakokkal. A vászonra ˝kimentett˝ alkotások közül egy angyal-freskótöredéket 200 ezer forintért megvásárol a város az alpolgármesteri keretből, a többire pedig olyan kölcsönbérleti szerződést köt a Hansági Múzeum a művésszel, mellyel a teljes anyagot örökös letétbe adja át az intézménynek.

Szent Gotthárd és Nepomuki Szent János a XVIII. századból. Hosszú távollét után éppen a vármegyerendszer fennállásának ezeréves jubileuma kapcsán született a döntés, hogy visszakerüljön a városba ez a kultúrtörténeti ritkaság – mondta dr. Nagy István. Az alpolgármester sikertörténetként értékeli, hogy ismét Mosonmagyaróváron láthatóak majd ezek a falképek. A freskók keletkezéséről Szentkuti Károly, a Hansági Múzeum igazgatója elmondta: a templomok főoltárain általában a névadó szentet szokták ábrázolni, Mosonban – a barokk Mária-kultusz jegyében – a Boldogságos Szűz került oda. A névadó szenteket a szentély boltozatán örökítették meg.

A visszatért freskókat május 18-án láthatja először a nagyközönség a Hansági Múzeumban – mondja Szentkuti Károly igazgató.
A visszatért freskókat május 18-án láthatja először a nagyközönség a Hansági Múzeumban – mondja Szentkuti Károly igazgató.

A nagyközönség május 18-án láthatja először. E barokk freskók festőjének neve nem maradt fenn, mint ahogy a mű készítésének dátuma is ismeretlen. Vélhetően a XVIII. század végén készült a falkép, aminek mestere Paul Troger köréből kerülhetett ki. A freskó Szent Gotthárd és Nepomuki Szent János megdicsőülését ábrázolja. A templom 1938-as felújításakor a freskók helyére újakat festettek, így a barokk falképek eltűntek, majd a kilencvenes években végzett restauráláskor kerültek ismét elő, amikor Szkok Iván az alkotások egy részét leválasztotta a falakról. A képeket a művész megkapta a plébániától, majd egészen ez idáig őrizte azokat. Az alkotásokat a nagyközönség május 18-án láthatja először.

Igazi barokk a meszelés alatt. Szkok Iván a nyolcvanas évek második felében dolgozott először a mosoni templomon. A művész portálunk érdeklődésére elmondta: annak idején Németh László plébános bízta meg a felújítással. Ezt megelőzően a műemlékvédelmi felügyelőség felmérte a templomot, hogy található-e elrejtve a falakon valamilyen érték. A szakemberek szerint – s ezt írásba is adták – semmiféle eredeti barokk érték nem volt már a falakon. A művész elsőként eltávolította a meglévőket, majd teljes egészében újrafestette a korábbi barokk képeket. A Szent István- és Mária Terézia-kompozíciót ábrázoló két mellékoltárkép olyan jól sikerült, hogy néhány évvel később felkérték a művészt egy új főoltárkép festésére is, mert ez korábban elmaradt.

Szkok Iván elmondta: fehérre alapozott falon kellett kezdenie a munkát, ám kíváncsiságból megnézte, talál-e valamit a festék alatt. Legnagyobb meglepetésére a festék és a vakolat alatt megtalálta az eredeti freskót. A képet speciális technikával – híg enyvoldattal átitatott ipari gézzel –, több rétegben távolította el a falról, majd a plébános kérésére vászonra helyezte át. Ezt követően évekig porosodott a plébánia padlásán az alkotás, mígnem – akkor már Butsy Lajos plébánossal egyetértésben – a restaurátor megfelelő alapot készített a képnek, majd elhelyezték azt a plébánia ebédlőjében. A fal azonban kicsinek bizonyult az egész freskó számára, így a lemaradt darabok – a plébános jóváhagyásával – kerültek a művészhez. Szkok Iván egészen mostanáig őrizte a freskótöredéket.

Olvasóink írták

 • 13. RickCartman 2010. április 02. 22:57
  „Wiesel, nem sértesz meg, csak úgy teszel, mint a mondás szerint Bodóné, mikor a bor árát kérik (ezt mondják arra, aki nem tud, vagy nem akar valamire válaszolni, helyette egészen másról beszél hosszan).
  Másrészt a "nektek" megszólítás - gondolom- nem véletlen, pedig egyes számban írtam, a saját véleményemet. Ennyit a mellébeszélésről.
  civac: mutass fel jobbat. A partvonalon kívül hihetetlenül tehetséges futballista mindenki...”
 • 12. civac 2010. április 02. 12:56
  „RickCartman!

  Történészként értékelhetetlennek tartom szentkuti munkásságát. állítólag régen jó muzeológus volt. mostanság viszont az ő szakmai tevékenysége nem nevezhető színvonalasnak. - nem mintha politikusnak jobb lett volna.

  méhes ákos!
  és még mindig nem mellékoltárkép az Államalapítás és a Templomépítés kompozíció - ahogy azt wieselburger helyesen megjegyezte.”
 • 11. Wieselburger 2010. április 01. 21:43
  „Hűha, most aztán tényleg szégyenkezem. Lebuktam. Hihetetlen. :)
  Nem akarlak megsérteni, de szerintem most aztán nagyon nagyon mellélőttél!
  Segítek neked: nem az üzleti titok védőszentje! :)
  Bár az nektek fontosabb, gondolom.
  Einfach lächerlich! :D
  Egyébként meg halott pártról vagy jót, vagy semmit. Jót meg nem igazán lehetne, mert nincs mit!

  Ennyi!”
 • 10. RickCartman 2010. április 01. 18:22
  „Wiesel, sajnos az utolsó kérdésemre nem tudtál válaszolni, ebből látszik, fogalmad sincs az épületről, a freskóról, a cikkben pedig arról esett szó. Nem igazán érdekel, mennyit jársz templomba, magánügy, részben pedig divat.Semmi pusztítást semmilyen madár nem végzett, gondolod, az SZDSZ tiltotta egyházi ünnepeken a megjelenést, aktív tevékenykedést? Továbbra sem értem, két össze nem tartozó dolgot (SZDSZ és Nepomuki),hogyan tudtad összemosni. Főleg úgy, hogy az általad "gyakran látogatott" templom névadójáról, védőszentjéről fogalmad sincs, pedig ezt már a kicsit hittanos gyerekek is tudják. Bocsánat, de ez a demagógia: szöveged minden jó szándék ellenére nagyfokú tájékozatlanságról árulkodik, ahogy az előbbiekben megjegyeztem: demagógia, magyarul: tömény mellébeszélés.”
 • 9. Wieselburger 2010. április 01. 09:15
  „Hát azért az elég merész kijelentés, hogy én csak kívülről láttam a sárga épületet, vagy akár a fehéret... Megnyugtatlak, hogy elég sok időt szoktam ott tölteni, úgyhogy ez most nem jött be, sajnos.
  Szerintem egy hét alatt többet vagyok ott, mint "karcsika" egész eddigi életében. Még alpolgármesterként, hivatalos minőségében sem jelent meg ilyen helyeken. A Stipkovits legalább megtette, ez is bizonyítja "karcsika" nívótlanságát szerintem. És azért elég sok ember jár hála Istennek mindegyikbe vasárnaponként, bár a szabad madarak röptükkel elég nagy pusztítást végeztek az emberek között. A Gondűzőt nem ismerem, de akkor ezek szerint Te ebben a témában jártasabb vagy. Hiába ízlések és pofonok. Én inkább maradok ezeknél a "ciki épületeknél" ami a vasárnapot illeti, ha nem baj.
  Kérdésre a válasz: ehhez nem kell okosság, hogy minek is a védőszentje Nep. Szt. János. Legalábbis nekem, meg a magam fajta maradi embereknek nem.”
 • 8. hunter111 2010. április 01. 07:37
  „Szánalmas ez a Szentkuti.Elöször horgászverseny dijátadóján fényképezteti magát,majd bizottság felállittását javasolja utánna pedig freskóra talál.Már jó lenne ha elmaradna a muzeumába ahova bebuktatták hogy ne kelljen neki dolgozni.Magyarán már a ..... kivan a vigyorgó ingyenélö képétöl.”
 • 7. RickCartman 2010. március 31. 23:34
  „6. Wiesel, gondolod, történészként, múzeumigazgatóként sosem látott belülről templomot? Vagy talán a helyére pályázol? Vasárnapon nem oda megy sok ember, hanem a Gondűzőbe, szerintem ezzel kevered a kettőt...
  Kérdeznék egy merészet: okosságod tudja-e, hogy Nepomuki Szt.János minek is védőszentje? Vajon miért éppen az ő oltalma alatt áll Wieselburg? Nos? Addig ne kritizálgassunk, amíg magunk is csak kívülről láttuk még a nagy sárga házat...”
 • 6. Wieselburger 2010. március 31. 21:59
  „Ahogy elnézem a bukott politikust ezekkel az illusztris freskó részletekkel szinte könny szökik a szemembe: nem hittem volna, hogy megérjük azt, hogy a szabadosság legnagyobb helyi képviselője büszkén fog beszélni egyházhoz kapcsolódó kérdéseket illetően, főleg úgy, hogy szerintem belülről még nem látta sem a mosoni, sem az óvári templomot, max. annyit tudott eddig, hogy van egy nagy sárga, meg egy nagy fehér tornyos épület a városba, ahová vasárnapon sok ember megy, és nem a hitgyüliről van szó.

  Már csak egy kérdés merül fel: "szabadmadár" barátunk honnan is tudta, hogy a freskó létezik?? Ezt miért nem kérdezte meg tőle Méhecske??”
 • 5. RickCartman 2010. március 31. 20:46
  „4.-hez: A "Nagy Demagógia Tankönyvben" kellene tanítani hozzászólásodat, ügyesen hozol össze egybe nem tartozó dolgokat, Nepomuki Szt.János -ról az útfestésre és az SZDSZ-re kanyarodni két soron belül, hát ügyes.”
 • 4. zakk 2010. március 31. 13:56
  „erre aztán van lóvé! utakat felfesteni a vározsba nincsen? kurva jóóóóóóó!!! minek ez a szar nekünk hogy , eggyel több kacat legyen a kamrába ??? ne tessék ezzel kampányolni tisztelt Szentkuti úr!! szdsz -nek nincs jövője!!!”
 • 3. Wieselburger 2010. március 31. 13:22
  „Maradjunk annyiban, hogy 1993-ban kezdődött a templom felújítása. A Szent István és a Mária Terézia-kompozíció pedig nem mellékoltárkép!!! Mindkettő a szentélyben a főoltár melletti két falfelületen helyezkedik el.Ezek festésére pedig 95-96-ban került sor. A mellékoltárok a szentélyen kívül helyezkednek el: Szent József és Nep. Szent János oltárok. Csak a tisztánlátás kedvéért, ha már az újságíró nem jár utána rendesen a dolgoknak. (”
 • 2. zopika02 2010. március 31. 11:13
  „Az ellopott freskót visszabérli az Önkormányzat. Haláli.... Bruhahaha....”
 • 1. janika 2010. március 31. 09:51
  „Nem a libás Bajnai repked a képen?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszáz szondázás, mindegyik negatív Mosonmagyaróváron

Eredményes volt a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság idei első szezonnyitó motorosrazziája. Tovább olvasom