Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Viharos ''Felszabadulás'' Várbalogon

Várbalog képviselő-testülete a község lakosságának megkérdezése nélkül megváltoztatta az egyik utca nevét.

Az utca lakóinak 80 százaléka aláírta

Várbalog képviselő-testülete decemberben úgy döntött: a Felszabadulás utca nevét Fő utcára változtatja. Az átnevezést mind az öt képviselő támogatta, a polgármester viszont nemmel szavazott. Miután a testületi döntés nyilvánosságra került, az utca lakói aláírásgyűjtésbe kezdtek. Az íveket az érintett utca lakóinak 80 százaléka aláírta.

Az átkeresztelés következményei

A kezdeményezők lapunknak elmondták: a múlt heti közmeghallgatáson többen arra kérték a képviselőket, vonják vissza határozatukat, hiszen az utca „átkeresztelése" egyrészt számos adminisztrációs teendővel, másrészt – elsősorban a vállalkozók számára – jelentős pluszköltséggel jár. Sok nyugdíjas él az utcában, akik nehezen mozdulnak ki otthonukból, a lakcímváltozást viszont több hivatalos helyen be kell jelenteni. Az öt képviselő azonban az általános felháborodás ellenére sem volt hajlandó visszavonni korábbi döntését, mondván: ők már döntöttek.
A lakók úgy vélik: a képviselőket azért választották, hogy az ő érdekeit képviseljék, nem azért, hogy ellenük dolgozzanak. Az érintettek úgy gondolják, a falugyűlést a döntés előtt kellett volna összehívni, hogy az önkormányzat tájékozódhasson a lakosság álláspontjáról. Nem értik, miért volt szükség a névváltoztatásra.

A közmeghallgatáson részt vevő várbalogiak sérelmezik, hogy a képviselők állítólag kinevették a felháborodott felszólalókat. Úgy érzik, nem kaptak kielégítő választ a testület döntésének hátteréről.
Az ügy érdekessége, hogy mikor hónapokkal ezelőtt kihelyezték a településen az utcanévtáblákat, a Felszabadulás utca elejére és végére a Fő utca feliratú tábla került, holott a testületi döntés csak a napokban született meg.

Megkerestük az utcanév-változtatást előterjesztő önkormányzati képviselőt, aki – neve elhallgatását kérve – elmondta: az érintett utca neve évtizedekkel ezelőtt is Fő utca volt már. Semmi sem indokolja a Felszabadulás elnevezést, mivel véleménye szerint a szovjetek nem felszabadították, hanem megszállták az országot. Ezért javasolta, hogy az utca kapja vissza eredeti nevét.

„ Önhatalmúlag rendelte meg"

Állítása szerint már korábban döntöttek arról, hogy átnevezik azt, és ezért helyezték ki hónapokkal ezelőtt az új névtáblákat. A képviselő úgy véli: a lakosságnak a változás nem jelent pluszköltséget, de ha mégis felmerülnének kiadások, javasolni fogja, hogy az önkormányzat különítsen el erre a célra félmillió forintot.

Odor Ernő polgármester úgy nyilatkozott: a döntést decemberben hozta a képviselő-testület, nem pedig hónapokkal ezelőtt, ahogy ezt a képviselő állítja. A község új utcatábláinak elkészíttetésére a névváltoztatást javasló képviselő kapott megbízást, aki önhatalmúlag rendelte meg a Fő utca feliratú táblákat.

– Hibáztam, amikor engedélyeztem, hogy kikerüljenek ezek a táblák – mondta Odor Ernő, majd hozzátette: ő nem értett egyet a képviselőkkel, a testületi döntéskor nemmel szavazott. A polgármester tájékoztatása szerint – mivel a testület a közmeghallgatáson a lakosság kérésére sem vonta vissza korábbi határozatát – a döntés hatályba lépett.

Csak a lakcímkártya ingyenes

Bán Balázs körjegyző tájékoztatta lapunkat, hogy a lakcímigazoló kártyákat díjmentesen kicseréli az önkormányzat, ám a többi, a változásból eredő bejelentési kötelezettséget (bank, jogosítvány, forgalmi engedély stb.) a lakóknak egyénileg kell intézniük. Elsősorban a gazdasági társaságokat terhelik költségek az átnevezés nyomán. A december 20-i testületi ülésen az önkormányzat úgy döntött: ha valaki számlával igazolni tudja kiadásait, az önkormányzat megtéríti azokat.

Egy helybeli az esetről

„ Várbalog mindig nyugodt, békés település volt, folyamatosan gyarapodott. Eddig mindenben meg tudott egyezni a falu, ezért értetlenül állok a történtek előtt. Nem értem, miért fordult szembe a képviselő-testület a helyiekkel és a polgármesterrel."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkában a szélkerekek

A napokban fejeződött be az építése és már munkába is állt Mosonmagyaróvár mellett öt, egyenként két megawatt teljesítményű szélkerék. Az öt vállalkozásból álló – Netpoint Bt., Lenteam Kft., Théra Bt., Harsányi Kft. és Hoffer Kft. – Mosonmagyaróvári Szélerőmű Egyesülés ezzel a beruházással megduplázta Magyarország szélenergia-hasznosító kapacitását. Tovább olvasom