Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Véradásból rekorderek a megyében

Nyáron is sokan nyújtják karjukat Mosonmagyaróváron, a lakosok nyolc százaléka fontosnak tartja a segítést.
A hetedik véradásnak adott otthont idén Mosonmagyaróvár, ezúttal a Flesch Károly Kulturális Központban. A Lajta-parti városi véradás régóta rekorder a megyében, a nyár ellenére 327-en jelentek meg és ebből 311-en adhattak vért.

Tavaly közel hatezerszer nyújtották karjukat véradásra a Mosonmagyaróvári kistérségben élők közül, azaz az itt élők mintegy nyolc százaléka fontosnak tartja ezt a fajta segítségnyújtást. A kívánatos egyébként országosan az ötszázalékos arány lenne. Az önkéntesek közül sokan akár két-három alkalommal is vállalkoznak véradásra. A Magyar Vöröskereszt Mosonmagyaróvári Területi Szervezetének vezetője, Horváthné Piller Edit elégedett ezzel az eredménnyel.

Legutóbb Mosonmagyaróvár szervezett újabb véradást a Lajta-parti városban, idén ez volt a hetedik alkalom. A nyár ellenére is sokan nyújtották karjukat. A művelődési házban 327-en jelentek meg, közülük 16-ot kiszűrtek. 311-en adtak vért, ebből 219 férfi és 92 nő – tájékoztatott a térségi vezető.

– A mosonmagyaróvári városi véradásokon megjelentek száma csúcstartó a megyében. Itt jelennek meg a legtöbben egy alkalommal, általában 325–350-en. Ez a magas szám a Vöröskereszt önkénteseinek és lelkiismeretes véradásszervezőinek köszönhető – állítja Horváthné Piller Edit. A városban egyébként cégek, önkormányzati intézmények is helyet adnak véradásoknak.

311-en adtak vért legutóbb a mosonmagyaróvári Flesch-központban.
311-en adtak vért legutóbb a mosonmagyaróvári Flesch-központban. Az előtérben éppen Horváthné Piller Edit nyújtja karját.


A térségi vezető elégedetten szólt a kistérség több településéről is. Így például Dunakilitin közel húszan segítik a Vöröskereszt munkáját, ott évente három alkalommal szerveznek véradást, melyen 150–170 között mozog a megjelentek száma. Mosonszolnokon tavaly négy ízben is nyújthatták karjukat az önkéntesek.

Pásztorné Viola Piroska és fia, Ádám harmadszorra jelentkezett véradásra. Az édesanya hét éve nyújtotta először karját. A 18 éves Koncz Krisztián is első ízben vállalkozott az önkéntesség eme formájára. A fiatalember családjában elmondása szerint nincsenek véradók, ám az iskolában hallott róla, így most egyedül jött el a véradásra.

Olvasóink írták

  • 1. Csipetke 2011. augusztus 05. 19:57
    „Gratulálok a véradóknak! Nagyon szép cselekedet a véradás, reméljük mind többen segítenek majd másokon ezáltal is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézműveskedés, bábszínház és zene károlyházi a falunapon

A községháza falunapnak ad otthont szombaton 10 órától. Tovább olvasom