Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Védett lett az iskola és az egykori fogadó

Helyi védettség alá helyezte az önkormányzat a Régi vámház téren álló Bolyai-iskola és az egykori Arany Ökör fogadó épületét. Eddig akár le is bonthatták volna azokat.

A város szabályozási terve és helyi építési szabályzata aktualizálásának véleményezési eljárása során javasolta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a városnak, hogy a Régi vámház téren álló Bolyai-iskola és az egykori Arany Ökör fogadó épületét helyezzék helyi építészeti védelem alá. Az épületekre eddig semmiféle országos és helyi védelem nem vonatkozott. Bár nem volt ilyen szándék, az eddigi szabályozás szerint az épületeket akár el is bonthatták volna. A városi főépítész szerint a Bolyai-iskola védetté nyilvánítása teljes mértékben indokolt, míg az Arany Ökör fogadóét inkább történeti jelentősége támasztja alá, nem pedig jelenlegi állapota.

A helyi védelemnek két fokozata létezik: ˝A˝ és ˝B˝ kategória. Az ˝A˝ kategóriás védett épület nem bővíthető, felújításánál törekedni kell az eredeti állapot elérésére. Míg a ˝B˝ kategóriás épületen kisebb bővítés, átalakítás engedélyezhető az eredeti karakter megtartása mellett. Az épületeket elbontani mindkét kategóriában csak életveszélyes állapot esetében lehet.

A Régi vámház téren álló iskolát 1897-ben nyitották meg. Az eredetileg egyemeletes épületet Hercegh Zsigmond budapesti építész tervezte klasszicista stílusban. Bár az iskolát bővítették, felújították, tetőterét beépítették, a főépület eredeti állapotában megmaradt. A homlokzat és a nyílászárók mind az egykori tervnek megfelelőek. Mindezek miatt az épületet ˝A˝ kategóriás helyi védetté nyilvánította a testület.

A városi főépítész szerint a Bolyai-iskola védetté nyilvánítása teljes mértékben indokolt, míg az Arany Ökör fogadóét inkább történeti jelentősége támasztja alá, nem pedig jelenlegi állapota.
Az Arany Ökör fogadó eredeti épülete 1630-ban készült el. A barokk stílusú, zárt udvaros fogadóépület az akkori várfalon kívül, a Bécsi út mellett állt. A fogadót 1820-ban átépítették, klasszicista stílusú, árkádos homlokzatot kapott, később a Bécsi út nyomvonalának áthelyezése miatt az udvari szárnyakat elbontották. Az épületet 1948-ban, a mai Régi vámház tér kialakításakor csonkították meg végleg, az árkádos udvari homlokzata ekkor került az utcára. Mint fogadó megszűnt, 1962 óta presszóként működött. Az elmúlt években többször váltott funkciót, jelenleg ingatlanforgalmazó iroda és temetkezési vállalkozás működik benne. Az épületet többször átalakították, az árkádokat beépítették. Az eredeti épület már csak nyomaiban maradt meg, az egyes stílusjegyek még formailag felismerhetők. A szakemberek szerint az épület ugyan árnyéka középkori önmagának, de karakteres megjelenése miatt még mindig egyik meghatározója a térnek. ˝B˝ kategóriás helyi védettséget kapott.

Olvasóink írták

 • 10. Tmoha 2010. május 13. 08:57
  „Köszönöm a reagálást, de elmondom mégegyszer. A nyilvánosságot úgy értem, hogy mindenki hozzáférjen, ne csak azok, akiknek van internet hozzáférésük, mert a többség még nem tart ott, sem lehetőségben, sem számítógépes ismeretben!”
 • 9. KoPi 2010. május 12. 18:04
  „Tmoha:
  A mosonmagyarovar.hu egy nyilvános honlap, a város honlapja, bárki hozzá férhet, csak böngészni kell rajta. Én is nagyon sok értékes információt szereztem már onnan. Jó, elismerem, nem a legjobban áttekinthető, talán lehetne felhasználó barátabb is.”
 • 8. zopika02 2010. május 12. 17:32
  „Úgy látszik Nagykopasznak nem tetszene ha az AD FLEXUM üzletház mellé még egy épülne esetleg. Bezzeg vele nem volt ennyire szigorú a képviselőtestület, pedig akkor is fel lehetett volna lépni a város kultúrális értékeire való tekintettel. Bizonyára a Nagykopasz érdekei előrébb valók az iskolások sportolási lehetőségénél is. Gratulálok képviselő testület. Csak így tovább....”
 • 7. Tmoha 2010. május 12. 16:48
  „Köszönöm az információt! A nyilvánosságot én úgy értettem, hogy bárki hozzáférjen!”
 • 6. KoPi 2010. május 12. 10:47
  „Thoma:
  Itt van:
  http://www.mosonmagyarovar.hu/hivatal/hivatal.mosonmagyarovar.hu/doctar/Hivatalos_Ugyek/Dokumentumtar/Rendeletek/2003__evi_rendeletek/epiteszeti_orokseg.doc”
 • 5. Tmoha 2010. május 12. 10:25
  „Jó lenne nyílvánosságra hozni, mely épületek állnak védettség alatt, talán akkor nem járnánk úgy, mint a régi vámház épületével! A mosoni Korona szállóval mi van? Meddig csúfitja még a várost?”
 • 4. KoPi 2010. május 11. 15:35
  „A Malom épülete védett”
 • 3. Griffin 2010. május 11. 14:18
  „és a Malom épülete, mielőtt még azt is lebontják?”
 • 2. bela001 2010. május 11. 13:34
  „A lengyárral miújság mostanában?
  Tud valaki valamit?
  Kinek a tulajdonában van? Eladó? Vagy terveznek vele valamit?
  Talán az első homlokzatra ráférne egy festés.”
 • 1. Griffin 2010. május 11. 11:50
  „A Régi Vámházat nem kellett volna? Késő bánat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarok, szlovákok egy hajóban

Két új sárkányhajóval gazdagodik Mosonmagyaróvár. A Lajta-parti település és a felső-csallóközi… Tovább olvasom