Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 10°C Még több cikk.

Vándorfakanál - 18 csapat mérte össze gasztronómiai tudását Levélen

Töpörtyű, de említik tepertőként is. A hétvégén Levélen tartott fesztiválon volt marha- , hal- és vaddisznótepertő is. A nyertes csapat egy évig magáénak tudhatja a ˝Levéli Töpörtyűsütő-mester˝ címet.
 2016-ban rendezték meg először Levélen a közkedvelt, bár lassan feledésbe merülő ínyencség fesztiválját. Akkor még kilenc csapat indult a megmérettetésen, idén harmadik alkalommal pedig már duplaannyi üstben sütötték ki a felkockázott zsírszalonnát. Tizennyolc elszánt tepertőrajongó csapat szállt versenybe. Önkéntes alapon mindenki azzal járult hozzá a rendezvény sikeréhez, amivel csak tudott: a forralt bor alapanyagát például a zsűri tagjai biztosították, a helyi polgárőr-egyesület pedig a szervezést vállalta magára. A nyugdíjas-egyesület fánkot sütött.
Kiss Béla polgármester lapunknak azt is elmondta: a levéliek hisznek a hagyományok megtartóerejében. Büszkék szokásaikra, s feladatuk ezeket továbbadni. 
Kicsik is segítettek a töpörtyűsütésben a levéli fesztiválon.
A verseny tétje nagy volt: a győztes csapat Vándorfakanalat kapott, mellyel egy évig használhatja a „Levéli Töpörtyűsütő-mester" címet. A versenyző csapatok között nagyrésztközépkorú baráti társaságok és családok szálltak ringbe. Így a kicsik is segíthettek a szüleiknek, nagyszüleiknek. A legidősebb versenyző 78 éves volt.

A tepertőt bárki megkóstolhatta az asztaloknál. De tálcán is kínálták körbe a különlegességeket. Előkerültek még a házi sütemények, sajtos rudak, de volt, aki forralt bort is készített a töpörtyűje mellé a látogatóknak.
A versenyt végül a Stark család nyerte, akik Halásziból érkeztek a fesztiválra.
A levéli önkormányzat dolgozói is fakanalat ragadtak, hogy töpörtyűt süssenek a polgármesterrel, Kiss Bélával.
A levéli önkormányzat dolgozói is fakanalat ragadtak, hogy töpörtyűt süssenek a polgármesterrel, Kiss Bélával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetközi horgászok panasza - a szövetség szerint a jegyár nincs arányban a zsákmány értékével

Száz helyett csak harminc nemes halat foghatnak évente egy vízterületen - erre panaszkodnak szigetközi horgászok: a csónakos jegy bevezetésével sincsenek kibékülve. Tovább olvasom