Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Változik a KRESZ Szlovákiában

Szlovákia - Vasárnaptól érdemes odafigyelni és nem megszokásból vezetni Szlovákia útjain. Nem csupán a közlekedési szabályok, de a büntetési tételek is szigorodnak február elsejétől.

A tavaly decemberben elfogadott törvénymódosítás talán legjelentősebb eleme, hogy az eddigi 60-ról 50 kilométer/órára csökken a megengedett legnagyobb sebesség lakott területen. Lakott területen kívül továbbra is 90, sztrádákon pedig 130 km/óra marad a felső sebességhatár, de táblával engedélyezhetnek ennél nagyobb sebességet is.

Az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon a minimális sebesség az eddigi ötvenről óránkénti 80 kilométerre emelkedik. Az autóbuszok, teherautók, kamionok maximális sebessége 100 kilométer lesz óránként. A 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek számára pedig megtiltották az autópályákon az előzést, hétvégeken és ünnepnapokon pedig korlátozzák a teherforgalmat.

Változás továbbá, hogy februártól egész évben napközben is használniuk kell az autósoknak a tompított fényszórókat. Az eddigi szabályozás csak október 15-től március 15-ig tette kötelezővé ezt. A téli gumik használatára is tartalmaz előírásokat az új jogszabály. Eszerint személyautókon csak akkor követelik meg a használatát, ha az úttestet összefüggő hóréteg vagy jég borítja. Ez azt jelenti, hogy a téli gumik nem kötelezőek, de ha leesik a hó, nyári gumikkal nem szabad közlekedni. Az autóbuszoknak, teherautóknak, kamionoknak azonban a téli hónapokban egyaránt kötelező a téli abroncs.

Nem csupán a közlekedési szabályok szigorodnak vasárnaptól, hanem a kiszabható büntetések is. Az alapbírság 60 euró, de akár 1500 eurót is kiróhatnak a rendőrök. Ez a duplája az eddig érvényben lévő felső határnak. A jogosítványt pedig az eddigi kettő helyett már akár öt évre is bevonhatják. Az új szabályozás szerint például ha valaki visszautasítja az alkoholszonda megfújását, 300-tól 1300 euróig terjedő bírságra számíthat. Ittas vezetésért viszont 200-tól akár 1500 eurós büntetésre is számíthat az autós. Gyorshajtásért 150-től 800 euróig terjedő bírságot szabhatnak ki. Ugyancsak változás, hogy februártól már nem lehet vezetés közben kihangosító vagy fejhallgató nélkül telefonálni. Aki mégis megteszi, szintén magas tarifára számíthat. Az új szabályozás megtilt minden olyan tevékenységet a sofőrnek, ami nem függ össze a gépjármű vezetésével. A tiltás azonban nem vonatkozik az evésre, ivásra és a dohányzásra a volán mögött. Ha a sofőr nem tudja kifizetni a helyszíni bírságot, a rendőr elveheti a jogosítványát, amit csak a tartozás kifizetése után kaphat vissza. Erre az időre ideiglenes, 15 napig érvényes engedélyt adnak a vezetésre, amely csak Szlovákia területén érvényes.

Az új szlovák KRESZ nem csupán az autósoknak hozott szigorításokat. Februártól kötelező a védősisak használata a kerékpárosok számára. Felnőtteknek csak lakott területen kívül, gyermekeknek 15 éves korig viszont lakott területen is hordaniuk kell. A lakott területeken kívül kerekezőknek emellett láthatósági mellényt is viselniük kell.

Olvasóink írták

  • 2. Tmoha 2009. február 05. 08:16
    „Remélem a hazai döntéshozók is olvasnak" Kisalföldet", pár dolgot átvehetnének a szlovák KRESZ módosításokból!”
  • 1. morfi 2009. január 30. 21:34
    „Már ippen ideje hogy bekeményítenek nekik.Bízom benne hogy arajkai utakat nemfogják összetéveszteni az autópájjával.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

280 millió még bizonytalan a költségvetésben

Mosonmagyaróvár - Az önkormányzat idei évi költségvetését tárgyalta első olvasatban a város… Tovább olvasom