Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Utazik a múzeum

Fotópályázatot hirdettek, helytörténeti konferenciát szerveznek, koordinálják a Moson Megyei Tárlatot, kiadják és szerkesztik a Moson Megyei Műhelyt – ezek többek közt a Hansági Múzeum tervei, melyekbe a kistérség településeit be kívánják vonni.
A Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás legutóbbi találkozóján Székely Zoltán, a Hansági Múzeum vezetője az intézmény járási programjára hívta fel a jelen lévő településvezetők figyelmét. A Kisalföld megkereste az intézményvezetőt, akit az országosan is példaértékű kezdeményezés részletesebb bemutatására kértünk, melyhez többmilliós támogatást nyertek.

Programok a kistérségnek

– A kulturális államtitkárság nemrég arról döntött, mintaprojekteket indít, hogy a járási múzeumok milyen feladatokat láthatnak el az adott térségben. Erre kapott felkérést a berettyóújfalui múzeum mellett a mosonmagyaróvári is. A Hansági Múzeumot több mint százharminc éve éppen úgy alapították, hogy feladatai a teljes Moson vármegyére kiterjedtek. Amikor az intézmény levált 2011-ben a megyei múzeumi rendszerről, első önálló lépéseit a kistérség településeinek támogatásával tehette meg. Ezért is szeretnénk törleszteni feléjük, és felajánljuk szolgáltatásainkat a járásnak – vezeti be a járási programot Székely Zoltán. Az igazgató szerint a korábbiakban is több szállal kötődtek a Mosonmagyaróvár környéki településekhez, ám idén még több programot, lehetőséget kínálnak.

Szent sarok címmel vándorkiállítással készül a múzeum, melyhez Németh Alajos gyűjtő – a felvételen Székely Zoltánnal – is hozzájárul ereklyéivel.
Szent sarok címmel vándorkiállítással készül a múzeum, melyhez Németh Alajos gyűjtő – a felvételen Székely Zoltánnal – is hozzájárul ereklyéivel.

Fotópályázat, régiótárlat

– Már meghirdettünk egy fotópályázatot, melyre Moson vármegye építészeti értékeiről várunk felvételeket március végéig. Idéntől átvesszük a Moson Megyei Tárlat szervezését, mely a helyi vagy innen elszármazott, amatőr és profi képző- és iparművészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget. Tervezünk egy generációs vetélkedőt, melyen a települések versenghetnek majd különféle, elsősorban helytörténeti témakörökben. Szeretnénk támogatni a környékbeli településeket a helytörténeti írások, kutatások bővítésében, kiállítások megvalósításában, ezért egy konferenciát szervezünk történészek, levéltárosok és muzeológusok bevonásával. A helytörténeti kutatások központjává szeretnénk válni – sorolta Székely Zoltán, aki arról is beszélt, hogy a két éve szünetelő Moson Megyei Műhely kiadását és szerkesztését is átvállalták.

Szakmai segítséget adnak

A szakember szerint öröm, hogy egyre több településen nyílik falumúzeum, helytörténeti gyűjtemény, melyhez a Hansági Múzeum szakmai segítséget nyújt a meglévő anyagok dokumentálásában, rendszerezésében. Idén a Máriakálnokon tervezett Szigetköz Múzeum megnyitását támogatják műtárgykölcsönzéssel, annak berendezésével. Vándorkiállításuk is lesz, elsőként „Szent sarok" címmel, melyben a népi vallásos élet tárgyait mutatnák be. A múzeum anyaga mellett Németh Alajos gyűjtő ereklyéi is láthatók majd a tárlaton, mely várhatóan Máriakálnokon startol, de igény szerint máshol is kiállítanák. Itt jegyezte meg a múzeumigazgató, hogy a helyi önkormányzatok mellett a civil szervezetekkel, egyházakkal, alapítványokkal is partneri viszonyt kívánnak kialakítani.

„Tájoló múzeum"

– Eddig is igény szerint színesítettük a falunapok programját kézműves-foglalkozásokkal, népi játékokkal, ezt idén is igényelhetik a települések. Szeretnénk minél több iskolába is eljutni az „utazó múzeummal", mely során a diákok számára a történelmet szemléletesebbé, kézzelfoghatóbbá tudjuk tenni műtárgymásolatok bemutatásával. Várjuk az intézményünkbe is az osztályokat, amelyek múzeumpedagógiai foglalkozások közül választhatnak. Jó hír, hogy a program keretében várhatóan az utazási költségeket is biztosítani tudjuk – zárta a szavait Székely Zoltán hozzátéve: mindent megtesznek, hogy tartalommal töltsék meg a szolgáltató múzeum címet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajzolj az egérrel!

Nyolcadszorra hirdeti meg a „Rajzolj az egérrel!” pályázatát az Utolsó Esély Állatmentő… Tovább olvasom