Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Ultimate frizbi torna Kimlén

Tudja ön, mi az az ultimate frizbi? A különös játék közép-európai tornáját nemsokára Kimlén rendezik. A szervezők remélik, hogy sokan látogatnak el és kapnak kedvet ehhez az igen érdekes jétékhoz. Ismerkedjen meg a játékkal!

Augusztus 31-én és szeptember 1-én rendezik meg a Közép-Európai Bajnokok Ligája Ultimate Frizbi Torna Kimlén. Négy ország 2-2 legjobb férficsapata (Ausztria, Szlovákia, Csehország, Magyarország) valamint 1-1 női csapata mérkőzik majd a trófeáért.

A torna a Bajnokok Ligája sorozat része, amely ebben az évben indul és a szervezők szeretnének méltó rangot adni az emberek által alig ismert ultimate frizbi játéknak.

Mi is az az ultimate frizbi?

Az Ultimate 10 egyszerű szabálya:  

A játékmező
Téglalap alakú pálya a két végén pontzónával. A szokásos pálya 70 yard (64m)* 40 yard (36,5m) nagyságú, a két pontzóna 25 yard (22,8m) hosszú.

A játék kezdése (nyitás) 
A játék kezdetekor és minden pontszerzés után mindkét csapat a saját zónájának elejére áll fel. A védő csapat eldobja a korongot - nyit, a támadó csapatnak. Szokásos játékban 7 játékos van egyszerre a pályán.

Gólszerzés
Minden alkalommal, ha a támadó csapat sikeresen eljutattja a korongot a védekező csapat pontzónájába (a támadó csapattársa a pontzónában
elkapja a korongot), a támadó csapat szerez egy pontot. Minden pontszerzés után a játék nyitással folytatódik.

A korong mozgása
A korongot bármilyen irányba lehet továbbítani, azaz passzolni, egy csapattársnak. A korongot birtokló játékos nem futhat a koronggal. A korongot birtokló játékosnak - dobó - 10 másodperce van a korong továbbítására. A dobót védő játékos - marker - számolja a 10 másodpercet (stall count).

A támadás jogának elvesztése
Ha egy passz nem ért célba (pl. elhagyja a játékteret, földre esett, blokkolták, az ellenfél elkapta), akkor rögtön a védekező csapatra száll a támadás joga.

Cserék
A pályán lévő játékosok cseréjére a mérkőzés alatt az egyes pontszerzések után valamint sérülés miatti időkérés esetén van lehetőség.

Játékosok érintkezése
A játékosok nem érinthetik meg egymást. A feltartás - pick - és a screen szintén nem szabályos. Ha a játékosok megérintik egymást, szabálytalanság törénik.

Szabálytalanság (foul)
Ha egy játékos megérinti ellenfelét, szabálytalanság történik. Ha a szabálytalanság megakadályozza a játékost korong birtoklásában, a játék úgy folytatódik, mintha a játékos sikeresen megszerezte volna a korongot. Ha a szabálytalanságot elkövető játékos nem ismeri el a szabálytalanság tényét, akkor a korong (és a játékosok)
visszatérnek a passzt megelőzően a pályán elfoglalt helyükhöz.

Önbíráskodás
Minden játékos saját maga felelős az általa elkövetett szabálytalanságokért és a pályaelhagyásért. A játékosok maguk között
beszélik meg a vitás eseteket.

A játék lelke - Spirit of the game
Az Ultimate Frizbiben a hangsúly a
sportszerűségen van. A küzdelmet támogatja, de soha sem a játékostárs
tiszteletének csorbítása árán, szem előtt tartva a szabályokat és a játék
alapvető élvezetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nigériában hazánkat képviselheti

Az idei Miss World Hungary szépségkirálynő-választást Hajdúszoboszlón tartották. A versenyen egy… Tovább olvasom