Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Újra víz csillog a mederben

A Kálnoki-Duna-ág rehabilitációjának első üteme befejeződött, a műszaki átadás megtörtént. A mederben nyolc kilométer hosszan kotrást végeztek, a munkálatok költsége a negyvenmilliót közelítette.
illusztráció
A Kálnoki-Duna-ág rehabilitációját már 1993-ban a szigetközi vízpótlás harmadik ütemének terve is tartalmazta. Mivel az nem valósult meg, így az ág felélesztése is váratott magára. Aztán 1999-ben a vízügyi igazgatóság szigetközi szakaszmérnökségének segítségével, a szigetközi rehabilitációs bizottság felügyeletével és a környezetvédelmi minisztérium támogatásával tanulmányterv készült és Mária-

kálnok gesztorságával elindultak a konkrét munkálatok. A kivitelezést nyílt beszerzési eljárás keretében az Éduvíz Kft. nyerte el.
A tevékenység négy települést, Máriakálnokot, Kimlét, Arakot és Halászit érinti. Jelenleg a halászi torkolati kiágazástól számított 14,3 kilométeres szakasz 8 kilométerén végeztek mederkotrást. Ennek eredményeként a medret mindenhol víz borítja, s ez biztosítja a vízinövények, halak és egyéb vízközeli élőlények életfeltételeit. Visszanyeri eredeti arcát a megkapóan szép táj, amely a jövőben a horgászat, a vízi túrázás célpontja lehet.

„ A rehabilitáció során környezetvédelmi szempontoknak is eleget tettünk, eltűntek a parti sávból a mezőgazdasági tevékenységből származó melléktermékek is."

Jelentősen csökkentette a költségeket, hogy az érintett szakaszokon Dávid Jenő a Dunamenti Tsz révén megszervezte a fakitermelést, -elszállítást és a cserjeirtást. A rehabilitáció első lépésének költsége a negyvenmilliót közelíti.

Ahhoz, hogy az ágnak folyamatos, élő kapcsolta legyen a Mosoni-Dunával és jól átjárhatóvá váljon a személy- és mezőgazdasági, valamint autósforgalom számára is, két torkolati műtárgynak, három gyalogosfahídnak Halászi és Máriakálnok, valamint Kimle és Máriakálnok között egy-egy településközi hídnak kell kiépülnie. Ennek költsége 50 millió forint körül van, ám ez az összeg tartalmazza a meglévő Máriakálnok és Mosonmagyaróvár közötti közúti híd felújítását is. Feltehetően a munkát két ütemre bontva részben idén, részben jövőre valósítják meg.

A Kálnoki-Duna-ág a Mosoni-Duna bal parti mellékága volt. Vízjárását a Mosoni-Duna mindenkori vízjárása határozta meg. A Kálnoki-Duna-ág mintegy 14,3 kilométeres útja különböző területeken vezet keresztül, halad erdőben, erdőszélen, falu mellett és keskeny fasorral kísérve szántók között. Átlagos szélessége 6–8 méter. A 12,5 kilométertől lefelé haladva nagy tömegben található ott a védett tavaszi csillagvirág és kétlevelű sarkivirág. A meder egy rövid szakasz kivételével fokozottan védett természetvédelmi terület.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az agrármérnök- és pedagógusdiploma előnyben

Az iskolapadtól a polgármesterségig általában hosszú út vezet. Volt, aki napközis nevelőként, más… Tovább olvasom