Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Újra elmaradt a licit

Januárban a kárpótlási jeggyel nem rendelkező gazdák miatt maradt el a földárverés, most a licitálók nehezményezték két terület kivonását a földalapból.
Két tucat „csendes demonstráló", rendőrök, néhány helyi és tizenegy osztrák vásárló jelent meg januárban (Kisalföld, 2006. január 18.) a jánossomorjai regisztráción. Azok regisztráltathatták volna magukat, akik valamilyen családi örökség folytán kárpótlási jeggyel rendelkeztek, ám ők a helyiek közül nagyon kevesen voltak. Sokszomszédos andauinak azonban apjától, nagyapjától vettek el földeket annak idején Jánossomorján. A Központi Igazságügyi Hivatal képviselője januárban végül bejelentette: a földművelésügyi miniszter felfüggesztette a regisztrációt és a licitet. Gráf József agrárminiszter levélben tájékoztatta a hivatal vezetőjét, hogy tavaly október hatodikai határozatát visszavonta, döntése alapján elhalasztják az árverést. A földárverés azonban nem maradt el, csereterületeket kért a minisztérium az önkormányzattól.

Két terület kimaradt

Néhány napja zajlott volna a következő licit az ügyben, ám ez is elmaradt: kétnaposra tervezték a földárverést a helyi művelődési házban. A helyi gazdák, valamint Jánossomorja, Csorna és Mosonmagyaróvár önkormányzata ugyanis módosítványi indítványt nyújtott be korábban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba. Két terület kivonását vagy kicserélését kérték az árverésre kínált területek közül. A kérelmet azonban még nem bírálták el, ezért a Központi Igazságügyi Hivatal licitvezetője úgy döntött: a két kérdéses terület kihagyásával tartják meg az árverést. Ez a megoldás azonban nem tetszett a – jó néhány esetben osztrák megbízóval rendelkező – licitálóknak: ők a január 17-i tartalommal szerettek volna árverezni, a változtatás ugyanis nem jelent meg a Magyar Közlönyben. Szerintük így az árverés törvénytelen.

A megélhetést féltik

A két kicserélendő terület egyike az úgynevezett Tóbi liget, mely egy 107 hektáros szántó, s 23 gazda bérli a KAEG Rt.-től: ezek a gazdák kérték a terület kivonását, esetleg cseréjét, mivel féltek az új tulajdonosoktól. A másik terület a 86-os út és a hulladéklerakó depónia közötti rész, mely a tároló bővítésére lenne alkalmas: ezért kérte három önkormányzat a kivonását a licitből. A módosítási kérelem elbírálása után tarthatják meg az elmaradt

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitárult Szabolcs előtt a világ

A nyolc éve tolószékbe kényszerült darnózseli Csizmadia Szabolcs a helyiek segítségével… Tovább olvasom