Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Újabb rekonstrukcióra pályázik a kórház

Mosonmagyaróvár - Nyolcszázmillió forintos támogatásra pályázik a Karolina Kórház egyes részlegeinek fejlesztésére, amihez az önkormányzatnak 90 milliós önrészt kell biztosítania.

A korábbi rekonstrukcióból kimaradt részlegeket újítanák meg.

A Karolina Kórház a ˝struktúraváltoztatást támogató infrastruktúra-fejlesztés a fekvőbeteg-szakellátásban˝ elnevezésű pályázatával már decemberi ülésén foglalkozott a képviselő-testület, ám akkor nem született döntés, mivel a kórház által beadott anyag alapján nem volt alátámasztva annak indokoltsága. Ezért kérték az intézmény menedzsmentjét, hogy megfelelő szakmai anyag elkészítésével segítse elő a döntéshozatalt. Így most ismét napirendre került és jóvá is hagyta a testület a pályázati részvételt, egyben megszavazta a szükséges önrész biztosítását is. Az elnyerhető 800 milliós támogatáshoz 90 milliót kell hozzátennie a városnak.

A Karolina Kórházban korábban két ütemben zajlott, összességében 3,5 milliárdos rekonstrukció nem terjedt ki az intézmény valamennyi épületére. Emiatt lényeges infrastrukturális különbségek alakultak ki az egyes osztályok, részlegek között. A pályázati támogatással elsősorban ezeket a különbségeket egyenlítenék ki. Egyebek mellett tíz ággyal bővítenék a krónikus osztályt, ami a jelenlegi finanszírozáson számolva évi 23 millió többletbevételt eredményezhet. Az intenzív osztály ágyszáma a miniszteri határozat következtében 8 ágyról hétre csökkent.

A felszabadult helyen tárolják a nem használt eszközöket. A terület könnyűszerkezetes leválasztásával alakítanának ki egy műszerraktárt. Elvégeznék a rekonstrukcióból korábban kimaradt műtők átépítését. Így a teljes központi műtő megfelelne a kor színvonalának. A laboratóriumot egyesítenék a vértranszfuziológiai ellátással, valamint a röntgenosztályon elvégeznének kisebb átépítéseket.

A gyermekellátást is korszerűsítenék, a szülők elhelyezésének biztosítása a belgyógyászati osztály felőli oldal átalakításával megoldódna.

Megteremtenék a feltételeit a központi gyermekügyeletnek a kórházi és a városi gyermekügyelet belépési pontjának egységesítésével. A pályázat segítésével megvalósulna a teljes akadálymentesítés. A támogatással az elkerülhetetlenné vált informatikai fejlesztések forrását is biztosítani tudják, s megteremtődik a teleradiológia lehetősége.

A testület egyben megszavazta a szükséges önrész biztosítását is. Az elnyerhető 800 milliós támogatáshoz 90 milliót kell hozzátennie a városnak.
A pályázati forrásból gép-műszer beszerzését is tervezi az intézmény. A korábbi rekonstrukció során egymilliárd értékben érkezett technológia a kórházba, aminek az éves amortizációja közel 100 millió forint. A támogatásból megújulnának a röntgenosztály gépei, fejlesztenék az ultrahang-diagnosztikát, új eszközökkel szerelnék fel a megújult műtőket, lényeges fejlesztést kívánnak végrehajtani az aktív rehabilitációt segítő eszközök terén. A rendelkezésre álló források mintegy 30 százalékát kívánják eszközbeszerzésre fordítani. Ez azonban nem a teljesítményfokozást, hanem az ellátás biztonságának és minőségének javulását szolgálja.

A kórház vezetése szerint a fejlesztésekkel a területi ellátási kötelezettség a Karolina számára kedvező változása esetén – Csorna aktív fekvőbeteg-ellátásban betöltött szerepének csökkenése vagy megszűnése – az intézmény képes lesz fogadni 100 ezer embert, ami megoldhatja a jelenlegi méretgazdaságossági, hatékonysági problémákat.

Olvasóink írták

  • 1. Tmoha 2010. február 04. 10:10
    „Nem az adósságot kellene először ledolgozni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétvagonnyi só került az utcákra

Mosonmagyaróváron 5 millió, Jánossomorján mintegy 4 millió forint jut a hóeltakarításra. A falvakban… Tovább olvasom