Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Új műtőblokk készült el

A kórház-rekonstrukció második üteme során felújított műtőblokkot adták át a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban.
PÉnteken a Karolina Kórházban Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester idézte fel a Kórház-rekonstrukció eddigi folyamatait. 2001-ben 150 milliós önerő mellett 2 milliárd forintot nyert az önkormányzat az intézmény korszerűsítésére. Az első ütem kivitelezése egy évre rá meg is kezdődött: szűkítették a telephelyeket, a kiegészítő funkciók felújítására került sor, valamint a gyógyító részlegek is megújultak. A megváltozott minimumfeltételek indokolták a sürgősségi részleg kialakítását, amire újabb 60 milliós állami támogatást kaptak. Az első ütemre szánt összeg azonban még így is kevésnek bizonyult, így az önkormányzatnak további 300 millió forintot kellett hozzátennie a befejezéshez. A második ütemre 171 milliós önrész vállalása mellett 785 milliót nyertek 2006-ban. Ennek az ütemnek az egyik sarokpillére a most elkészült műtőblokk-átépítés volt.

Eddig 424 milliós munkát végeztek el, melyből a műtőrészleg építészeti munkálatai 200 millióba, a gépbeszerzés 170 millióba került, valamint a sebészeti osztály egy részét is felújították. A gépek közül az altatógép például 17 millióba, a műtőasztal 10 millióba, a műtőlámpák 4,5 millióba kerültek. Az intézmény jelenleg 302 ággyal és 39 szakrendelésen fogadhatja a betegeket. Szabó Miklós kiemelte: idén és 2008-ban is 25–25 millió forinttal támogatja az önkormányzat a mentőállomás építését.
Vermes Tamás Kórházigazgató úgy fogalmazott: reménykedik, hogy a harmadik ütemmel is folytatódhat később a rekonstrukció. „A mostani felújítás akkor ér valamit, ha az intézmény hatékonyan működik" – mondta. A korszerűbb struktúrára való átállás során 49 aktív ágyat minősítettek krónikussá. Ez stabilizálta a Kórház helyzetét. Vermes hozzátette: reméli, a jövőben a központi finanszírozás is kedvezően változik.

Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára főképp az egészségügyi reformintézkedésekről beszélt. „Bár a mosonmagyaróvári Kórház nem került a súlyponti intézmények közé, úgy látom, itt nincs kétségbeesés. Ez a Kórház megtalálta, kijelölte az útját, remélem, hogy a régióban sikerül meghozni majd a megfelelő döntéseket" – tette hozzá.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös megegyezéssel távozik a jegyző

A döntést érdeklődésünkre sem a polgármester, sem a jegyző nem kívánta indokolni. A megüresedő… Tovább olvasom