Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Új lakásotthon Jánossomorján

A megyei önkormányzat augusztus elsejétől lakásotthont hoz létre Jánossomorján.
A családi házból kialakítandó intézményben tizenkét, családjából kiemelt 3–18 éves gyermek elhelyezésére nyílik lehetőség. 
A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat úgy döntött, hogy a szakonyi lakásotthont megszünteti, és – egy régi, Mosonmagyaróvárral és környékével szembeni adósságát teljesítve – a megye legfiatalabb városában, Jánossomorján lakásotthont hoz létre. Ez 12 környékbeli gyermek elhelyezését teszi lehetővé. A törvényi előírás szerint ugyanis a gyermekek elhelyezését a szüleiktől ötven kilométeres körzeten belül kell biztosítani.

 „Azért esett Jánossomorjára a választásunk, mert a városban minden feltétel – óvoda, iskola, kisegítő iskola, gyermekorvos, fogászat
– biztosított.  Emellett Jánossomorja mellett szólt az a tény is, hogy
a település tavaly kapott városi rangot, és egy lakásotthon
tovább emelheti a város presztízsét."
Szabó Miklós
Szabó Miklós megyei alelnök elmondta: a megye idei költségvetésé-
ben elkülönítették a lakásotthonra szánt összeget. Jánossomorján vásároltak egy családi házat, ahol augusztus 1-jétől  jelenleg tizenegy – kilenc általános és két középiskolás – gyermek kap elhelyezést, a Gyermekek Átmeneti Otthonából Mosonmagyaróvárról, Szakonyból és Sopronból érkeznek. Az épület adottsága lehetővé teszi, hogy ott legfeljebb négy, utógondozói ellátásban részesülő környékbeli fiatalt is elhelyezzenek, akik közül többen egyetemre járnak.

A gyermekeket egy pedagógus és négy gyermekfelügyelő fogja gondozni. Az álláshelyeket pályázat útján töltik be. Elsősorban olyanokat alkalmaznak, akik hivatásuknak érzik a gyermekekkel való foglalkozást. A lakásotthonok ugyanis úgy működnek, mint egy család: mosnak, főznek, takarítanak, bevásárolnak, gazdálkodnak. Próbálják a családi modellt utánozni.  

 A megyében a győri gyermekvédelmi központ szakmai felügyelete mellett  többek között Téten, Csornán, Ménfőcsanakon  is jól működnek a lakásotthonok. A megyei önkormányzat igyekszik megadni minden anyagi és szakmai támogatást, hogy a Jánossomorjára kerülő gyermekek minél hamarabb beilleszkedjenek. Jánossomorja polgármestere, dr. Kurunczi Károly, valamint a körzeti óvoda és iskola vezetői is támogatják az elképzelést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépéskényszerben a Karolina Kórház

Legutóbbi ülésén tárgyalta Mosonmagyaróvár képviselő-testülete a Karolina Kórház átvilágítása kapcsán hozandó rövid- és középtávú intézkedéseket. A testület határozatában a kórház vezetőségét utasította az intézkedési terv kidolgozására a költségvetési egyensúly érdekében. Az igazgató szerint az alacsony központi támogatás miatt lépéskényszerbe kerültek. Tovább olvasom