Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Új hídra várnak Mecséren

Gerháth Zoltán mecséri polgármester elmondta: jó néhány évvel ezelőtt már elkészült az újjáépítendő híd terve.
A Magyar Közút Kht. a mecséri Mosoni-Duna-híd újjáépítését tervezi: egy új, korszerű, nagyobb teherbírású közúti műtárgy létesítését a meglévő elavult és rossz állapotú szerkezet helyett. A műtárgy helye megegyezik a jelenlegivel, a csatlakozó útszakaszok nyomvonala változatlan marad. A tervezett szakasz a Mosoni-Duna ártéri területére esik, a nyomvonalak erdőt, szántót és a Mosoni-Dunát érintik. Emiatt kérték az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől a szükséges engedélyek kiadását.

Gerháth Zoltán mecséri polgármester elmondta: jó néhány évvel ezelőtt már elkészült az újjáépítendő híd terve.

– Akkor azonban pénz híján elmaradt a beruházás – folytatta. – A szakhatósági engedélyek időközben lejártak: így most ezért volt szükség a beszerzések újbóli elindítására. Remény mutatkozik, hogy a jövőre induló újabb Nemzeti Fejlesztési Tervből sikerül pénzt szerezni a rekonstrukcióra. A tervek szerint egy „egynyílású" híd épülne, a közbenső pilléreket pedig kiszedhetik. Hat évvel ezelőtt a beruházás 600 millió forintot kóstált, valószínűleg most megközelíti az egymilliárdot. A műtárgyon most két személyautó elfér egymás mellett, ám nagyobb jármű már nem, ráadásul súlykorlátozás is érvényes a szerkezetre. Ha megvalósul az elképzelés, egy kétsávos, gyalogos- és kerékpárforgalomra is használható híd épül a Szigetköz közepén. Így az autópályáról lehajtó nagyobb járművek forgalmát is elbírná – mondta a településvezető.

Halászi hidak csak tervekben

A már évek óta újjáépítésre érett halászi régi híd és az ugyancsak – 2006 júniusára – beígért elkerülőúthoz kapcsolódó új Mosoni-Duna-átkelő ügyében sincs új fejlemény. Majthényi Tamás polgármester elmondta: mindkét műtárgyra az engedélyes tervek megvannak, ám a megvalósítás időpontja továbbra is bizonytalan. Elvileg a régi híd állapotát a szakhatóságok folyamatosan ellenőrzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy a tülekedés a szűkös szélenergia-piacon

Máig tisztázatlan, végrehajtási utasítás nélküli kormányrendelet alapján a területi műszaki biztonsági felügyelőség hatáskörébe tartozik a szélerőművek építési engedélyeztetése. A hatáskör körüli anomáliák miatt a helyi építésügyi iroda által kiadott engedélyeket visszavonták, hogy aztán az illetékes felügyelőség újra kiadhassa azokat. Tovább olvasom