Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Tovább szépül az ország legvirágosabb települése

2009-ben Lipót nyerte meg a Virágos Magyarországért verseny település kategóriájának első díját, így az európai megmérettetésen – Sopron mellett – képviseli Magyarországot.

A falu javában készül a szakmai zsűri júliusi látogatására.

Már pünkösd előtti héten elkezdték Lipót szépítését, az időjárás azonban nem kedvezett az elvégzett munkálatoknak. Sok helyen a vihar, a víz kárt tett az ágyásokban, így az elpusztult virágokat javában pótolták keddi látogatásunkkor Szandi Éva budapesti kertészmérnök szakmai felügyeletével. Július 6-án ugyanis a termálfaluba érkezik a tizenkét tagú nemzetközi zsűri, mely több szempont figyelembevételével értékeli a falut és környezetét. Sopron mellett ugyanis Lipótot érte az a megtiszteltetés a Virágos Magyarországért verseny döntőjét követően, hogy hazánkat képviselheti a rangos európai vetélkedőn.

– A Virágos Magyarországért mozgalom története egészen 1990-re nyúlik vissza, az európai versenybe – mely Franciaországból indult – 1994-ben kapcsolódtunk be – magyarázza a mozgalom elindulásánál bábáskodó Kokics Tibor, aki ma már a Virágos Magyarországért tiszteletbeli elnöke.

A szakember lipóti találkozásunkkor elmondta: a nemzetközi zsűri nemcsak a falu virágait figyeli, hanem a környezetét is.

Éppen ezért a lipótiak – mondhatni, egy emberként – mindent megtesznek, hogy a zsűri elégedettségét kivívják.

Főként magyar nemesítésű egynyári virágokkal szépülnek meg Lipót közterei.
Főként magyar nemesítésű egynyári virágokkal szépülnek meg Lipót közterei.

– A Virágos Magyarországért verseny hazai döntőjén a községnek egy kertészet ezer magyar nemesítésű egynyári növényt ajánlott fel, emellé kétszáz angol muskátlit is beszereztünk – tudjuk meg már Szandi Éva kertészmérnöktől, aki szakmai útmutatásokkal látja el a helyieket. Így a templom melletti virágágyban mintegy nyolcvan négyzetméteren kakastaréj, kúpvirág, díszdohány, kétszínű bazsalikom vagy éppen bársonyvirág díszíti a teret. A szakember szerint azért is választottak magyar nemesítésű növényeket, mert azok jobban alkalmazkodnak a helyi körülményekhez. Igaz, az utóbbi időszak viharai sok munkát adtak a feladatot vállaló közmunkásoknak és önkénteseknek. Sok helyen pótolni kellett a növényeket. Mintegy háromszázötven facsemetét is elültettek, főként a focipálya környékén, azok közül is többet kidöntött a szél. A helyi önkormányzat mellett a vállalkozások és magánszemélyek is támogatták anyagilag, munkával a falu szebbé tételét. A főutak melletti virágágyak gondozását is helyiek vállalták.

– Július 6-án a tizenkét tagú nemzetközi zsűri falubejárással vizsgálja meg, hogy kistelepülésünk milyen erőfeszítéseket tett a környezetvédelem, a megújuló energiák, a szép környezet, az épített környezet, a természetvédelem, a turizmus, a környezettudatos nevelés és a kommunikáció területén – hangsúlyozza Tóth József Péter polgármester. A szakemberek négy órát töltenek Lipóton: szemügyre veszik a falu virágosítását, a köztereket, hogy milyen a község összképe.

A faluban rajzpályázatot hirdettek a gyerekeknek, a tizenkét legjobb alkotást bekeretezve meglepetésnek szánják a vendégeknek. Helyi civil szervezetekkel, a lipóti edzőközpont vezetőjével, természetvédőkkel és a horgászegyesület tagjaival is találkoznak. A táj- és természetvédelem is figyelmet kap, megtekintik a patkányfejű pockok élőhelyét, és a mellékágrendszeren is látogatást tesznek.

A zsűri június 16-án Olaszországban kezdi el körútját, július 5-én Sopront, majd másnap Lipótot tekintik meg. Utolsó állomásuk augusztus 5-én az angliai Stockton on Tees településen lesz.


Virágos Magyarországért 2010

Lipót az idei versenyen is indul, emellett megyénkből több települést is megtalálunk: Győrt, Mosonmagyaróvárt, Kapuvárt vagy Csornát, a tavalyi nyertes Sopront is. Nevezett még: Ágfalva, Bőny, Darnózseli, Dunakiliti, Fehértó, Feketeerdő, Fertőszentmiklós, Hédervár, Kimle, Kisbodak, Kunsziget, Lébény, Levél, Lövő, Mosonszentmiklós, Mosonszolnok, Nagycenk, Nyalka, Rábapordány, Sarród, Sopronnémeti és Vitnyéd.

Olvasóink írták

 • 3. KoPi 2010. június 24. 06:53
  „Én is mondanám, hogy hajrá Lipót, sok sikert, de nem tudom, csak keserű szájízzel mondani, ugyanis a fürdőt már csak kívülről nézegethetjük, mert olyan drága lett, hogy az egy mezei magyar család számára megfizethetetlen. Azért remélem, hogy a Polgármester Úr elégedett!”
 • 2. rezi 2010. június 23. 20:34
  „A mi falunk megint nem nevezett!!!!!!
  Szokás szerint.Úgy is néz ki mint 30 évvel ezelőtt.”
 • 1. kisbodaki67 2010. június 23. 16:14
  „Hajrá Lipót,sok sikert.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indonézia képeken, fotókon - kiállítás Mosonmagyaróváron

˝Donor˝ címmel Dezséry Dorottya fotóművész és Szük Norbert festőművész közös kiállítását Hámor… Tovább olvasom