Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Történelem testközelből a Hansági Múzeumban

Az esős idő ellenére is sokan voltak kíváncsiak a Hansági Múzeum szombati mosonmagyaróvári rendezvényre, a régészet napjára, ahol életre keltették és testközelbe hozták a történelmet.
A programsorozat egy izgalmas korszakot idézett meg, a római birodalom végnapjait, amikor új népek tűntek fel a történelem színpadán s a római légiók vad germán törzsekkel csaptak össze. A gazdag program bepillantást engedett a korszerű régészet munkamódszerébe, az érdeklődők megismerhették és magukra ölthették a korabeli fegyvereket, ruhákat.

A rendezvény leglátványosabb attrakciója az a csatarekonstrukció volt, ahol a római légiósok küzdöttek meg barbár germán harcosokkal. Az ütközetben a Legio Leonum Valentiniani Késő Római Hagyományőrző Csoport és a Norde Gard – Északi Gárda hagyományőrző csapat vett részt, akik nagy gonddal, minden apró részletre kiterjedő hitelességgel idézték meg a korabeli fegyvereket és hadviselést.

Történelem testközelből a Hanság Múzeumban - fotók: Méhes Ákos

Olvasóink írták

 • 7. RickCartman 2013. szeptember 18. 17:34
  „Jellemző, hogy captain_blood nevű hozzászóló a Wikipediáról (vagy egyéb, nagyon "hiteles" internetes forrásból) bemásol egy bekezdést (tele hibákkal...), és ezzel okoskodik, közben fogalma nem sok van a valóságról. Rendben. Amikor aztán az érintettek megszólíttatva válaszolnak, szakszerűen, akkor pedig hirtelen köddé válik captain blood; biztosan valamelyik britanniai legio-ban szolgált, és elveszett a nagy ködben :-) Így megy ez mostanság. Nagy hang, nagy öblögetés, aztán mély csend a tényekkel szembesülve.”
 • 6. escrogar 2013. szeptember 17. 12:27
  „Megszólítva érzem magam. Kedves Captain Blood!

  Csapatunk kora népvándorláskori rómaiakat jelenít meg, nevesítve a 4. század végének megjelenítésére törekszünk. Ebben a korszakban a római katonák (akiket még mindig legionárius névvel illettek, és a legio, mint szervezeti egység létezett) a rajtunk is látott felszerelést viselték. Nem nézünk ki tökéletesen, egy csapat sincs, aki hiba nélkül csinálná, de fejlődünk, és folyamatos dicsérő szavakat kapunk a szakma nagyjaitól és a hagyományőrző közösségtől. Felszerelésünket és harcmodorunkat alá tudjuk támasztani korabeli leírásokkal, leletekkel és ábrázolásokkal.

  A beáramló germán hatásba nem mennék bele a késő római időkben, sokkal árnyaltabb a kép, mint azt ismerjük, egész monográfiákat írtak és írhatnak még a témáról. A korai principátusban jelen levő auxiliáris egységek (amikről Ön beszél) szerepe az utóbbi időszakban radikális nézőpontváltáson ment keresztül, a jelenlegi kutatások alapján az auxiliák nem rendelkeztek a legionáriusoknál rosszabb harcértékkel és felszereléssel.

  Amennyiben folytatná a beszélgetést, bátorkodom felajánlani a honlapunkon található kontaktok valamelyikét, vagy ezt a cikket továbbra is.

  Üdvözlettel: Kis György Márk, centurio, Legio Leonum Valentiniani”
 • 5. konczdani 2013. szeptember 17. 07:45
  „Kedves Captain Blood. Köszönjük az építő jellegű kritikát ,mégha tévedésen alapul is. Mint az esemény egyik szervezője úgy érzem múszáj kissé pontosítsak az általad megfogalmazottakon. Amit leírtál tökéletesen igaz az1-2.századi legionárius felszerelésére. Akiket a Legio leonum Valentiniani megjelenít azok késő rómaiak, Kr.u. 4. század, és ezért különbözik a felszerelésük a "közismertebb" római legionáriostól. Ha többet szeretnél tudni a késő római felszerelésekről, nyugodtan kérdezd Őket: http://www.legioleonum.hu/ , hiszen Magyarország egyik legfelkészültebb és leggyorsabban fejlődő fiatal római hagyományőrzői.”
 • 4. captain_blood 2013. szeptember 15. 15:34
  „Az előbbi hozzászólásból kimaradt:

  "a legionarius felszereléséhez tartozott egy hajítógerely - pilum- , egy lándzsa - hasta -, egy rövid kard gladius és egy rövid tőr pugio. Védelmét egy pajzs a scutum, vért - lorica -, amely lehetett lemezvért (lorica segmentata), láncing (lorica hamata vagy apró lemezekből álló lorica squamata, és a sisak a cassis vagy galea biztosította."”
 • 3. captain_blood 2013. szeptember 15. 14:51
  „Megnétem a videót....... hááááááát... hmmmm
  Ad Flexum újra római kézen........
  Az a bajom, hogy 1 db legionáriust nem láttam!
  A "barbárok" már hitelesebben festettek, de a rómaiaknak titulált emberkék alíg különböztek az előbbiektől.
  Elég csak az öltözéköket, a fegyverzetüket megnézni.
  Nos a római hadseregben valóban voltak behódolt törzsek harcosai, általában ők alkották azokat az egységeket, amelyeket a rómaiak zavarkeltő, idegesítő támadásokra használtak az ellenféllel szemben.
  DE! Ezek _NEM_ légionáriusok!!!
  Ha légiósokat akarnak idehozni akkor keressék meg a szombathelyieket!
  Anno a MOGAAC pályán itt voltak és bemutatót tartottak.”
 • 2. Csodabimbó 2013. szeptember 15. 14:33
  „Csak egy gondolat. Én, mint a történelmünk iránt érdeklődő magyar állampolgár, minden múzeumtól elvárnék egy olyan fotókkal gazdagon illusztrál kiadványt, mint a " A Magyar Nemzeti Múzeum régészeti kiállításának vezetője". Sok lokálpatrióta családban méltó helye lenne múltunk egy darabkájának a könyvespolcon.

  Ezt a 1711 előtti államé, enyém, tied, kié dolgot is szabályozni kellene, mert az utóbbi évtizedben itt előkerült leletek legalább fele dokumentálatlanul külföldre került, köszönhetően a hozzáértő illetékeseknek, akik a felső 30 centit lehumuszolják és elszállíttatják, akik pedig ezt a réteget kutatgatnák, azokat illegalitásba kényszerítik. Ebben a formában a tapasztalati tudásnak és az új információk ezreinek megvitatására, megosztására nem nyílik lehetőség, elveszik örökre. Sajnos ilyen Magyarország, mindenben egy kicsit hátul kullog, az öreg múzeológusok félnek a fiataloktól, mint a tűztől... régészetben ne várjunk innovációt.”
 • 1. kenderice 2013. szeptember 15. 08:44
  „A you tube-n találtam az eseményről egy videót: http://www.youtube.com/watch?v=o6rcCVq7QCQ”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba csapódott az ütközéstől Mosonújhelynél

Egy ember súlyosan sérült abban a balesetben ,ami szombat délután történt az 1-es főúton… Tovább olvasom