Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Több matrica fogyott

Autópálya - Több matricát adott el idén az autópálya-kezelő, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A főutak díjkötelessé tételének köszönhetően másfélszer annyi D4-es havi matricát értékesítettek.
Lényegesen több matricát adott el az idei év első felében az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt., mint egy évvel ezelőtt. A társaság minap kiadott első féléves értékesítési mutatóiból kiderül, hogy az idén összességében mintegy huszonöt százalékkal több úthasználati jogosultságot vásároltak az autósok. Ez mintegy harmincnégy százalékos nettó bevételnövekedést jelentett a kezelőnek. Míg 2006 első félévében közel 19,65 milliárd, addig idén több mint 26,3 milliárd forint folyt be a matricaeladásokból.

A féléves kimutatásból kiderül, hogy valamennyi díjkategóriában jelentősen emelkedett a forgalom. Kiugró növekedést produkált a főutak díjasítása. Ennek köszönhetően a D4-es kategória havi matricaeladása 164 százalékkal emelkedett. Az éves matricát vásárlók száma is lényegesen nőtt, mintegy tizenkét százalékkal többet adtak el ebből.

Amíg az eladott matricák száma növekszik, addig az autópálya-kezelő közlése szerint évről évre egyre kevesebben bliccelnek a sztrádákon.

Míg néhány éve az úthasználók három százaléka nem fizetett, addig most ez az arány nem éri el a másfél százalékot. A bliccelők között viszont egyre több – mintegy harminc százalék – a külföldi. A legtöbben az M1-esen és M5-ösön utaznak fizetés nélkül. A lefülelt külföldi bliccelők fizetési hajlandósága azonban jobb a magyarokénál. Hatvanöt százalékuk kifizeti a pótdíjat az első felszólításra. Ez az arány a magyar autósok közt mintegy negyvenhat százalék.

Méhes Ákos
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egész évben ünnepel a hatszázötven éves falu

Máriakálnok - Lovaséletére méltán lehet büszke az idén hatszázötven éves Máriakálnok, mely az utóbbi… Tovább olvasom