Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Tizenötmillió hiányzik az első hospice-házhoz

Nyolc ágyat terveznek a megye első hospice-házába, mely végstádiumú daganatos betegeknek nyújtana menedéket. Az egyházi épület átalakításához még legalább 15 millió forint szükséges.
Dr. Bodnár Mária főorvos öt asszisztens kolléganőjével hét éve látogatja az utolsó fázisban lévő, gyógyíthatatlan daganatos betegeket Mosonmagyaróváron és Jánossomorján. 2014 óta pedig már a Karolina Kórház teljes, mintegy nyolcvan- ezres lélekszámú ellátási területén is teljesítik a munkaidőn túli szolgálatot: hétvégeken, ünnepnapokon is. Jelenleg négy daganatos beteg kezét fogják, segítik ezt a nagyon nehéz időszakot.
A doktornő régi álma egy hospice-ház létrehozása. Ezen ellátás lényege, hogy az utolsó életszakasz emberi méltóságának megbecsülésén túl tehermentesítsék átmenetileg a családot a gondozás fizikailag és lelkileg is megterhelő feladata alól. A hospice-ellátás ideje alatt javulhat is a beteg állapota, de az biztos segítség, hogy a kissé megerősödött, pihentebb családtagjai körébe térhetne haza.

A megye első hospice-házának létrejötte már karnyújtásnyi közelségbe került. Bodó Zoltán plébános és a magyar- óvári katolikus egyházközség is támogatja az ügyet, úgy, hogy felajánlották a Lotz Ká- roly utcai épület egy szárnyát. Az átalakításhoz és a majdani működtetéshez létrejött a Hospice Segítő Kéz Alapítvány.
Dr. Bodnár Mária az alapítvány eddigi dokumentációjával.
Dr. Bodnár Mária az alapítvány eddigi dokumentációjával.

– Már most több önkéntes az ügy mellé állt: van, aki az alapítvánnyal járó adminisztrációt vállalja, van, aki a marketingrészét, a honlap elindítását. A mosoni egészségházban augusztustól az egyik üres háziorvosi rendelőben szerdánként délután 4-től 5 óráig ügyeletet tartunk, az érdeklődőknek a hospice-ellátásról nyújtunk információt a 06-30/473-7143-as telefonszámon – tudjuk meg dr. Bodnár Máriától.

Közben elkészült a Lotz utcai műemlék épület átalakítási terve is az ÁNTSZ-előírásoknak megfelelően, és elindult az engedélyezési eljárás. A ház megálmodója szerint nyolc ágyat terveznek, hat egyágyas és egy kétágyas szobában, kiszolgáló- és a hozzátartozók fogadására alkalmas helyiségekkel. A beruházás az előzetes számítások szerint 15–20 millió forint költségű.

– Júliusig 4,5 millió forint állt rendelkezésünkre az alapítványi számlán. Mindenkinek köszönöm az eddigi támogatást. Abban bízom, hogy a hiányzó mintegy 15 millió forint tavaszra összegyűlhet. A csatornázástól az átalakításon keresztül a parkosításig sok teendő áll előttünk – hangsúlyozta a szakember, aki azt reméli, hogy a későbbi működtetésnél állami forrásokra is számíthatnak.

– Hiszek abban, hogy meg van írva előre az életünk útja és a sorsunk. A hivatásom végére kaptam egy feladatot, mégpedig egy nemes célt: a hospice-ház létrehozását – zárta dr. Bodnár Mária.
Számlaszám
A Hospice Segítő Kéz Alapítvány számlaszáma: UniCredit Bank Mosonmagyaróvár, számlaszám: 10918001-00000087-93470008.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar nyelv ötletes őrzői

A magyar nyelv ötletes őrzői
Mosonmagyaróvár, azon belül a Magyar utca, Cselley-ház, a vár, a tó és nem utolsósorban Majorok az… Tovább olvasom